Eksport over Øresund vokser stærkt

I maj måned steg den danske eksport til Sverige med en fjerdedel i forhold til maj sidste år, og dermed nåede eksporten op på 5,2 mia. kr. på en enkelt måned, skriver dagbladet Børsen tirsdag.

Læs mere
Fold sammen
Det løfter eksportvæksten i årets fem første måneder op på 4,3 pct., og storbanken Nordea tror ikke, at det slutter der.

»Vi regner med en pæn eksportvækst til Sverige på omkring 5 pct. i år. Det er absolut et af de markeder, hvor dansk erhvervsliv kan klare sig godt,« siger Jes Asmussen, senioranalytiker i Nordea til Børsen.

Udvikler sig hurtigt

Det store maj-hop skyldes primært olieeksport, men også på andre områder er der højvæksttal. Det gælder for eksempel maskiner, bearbejdede varer og kemikalier, der alle er steget med mellem 7 og 9 pct. Hans Uldall-Poulsen, økonom i Dansk Industri, påpeger, at eksporten til Sverige, som er Danmarks næststørste marked efter Tyskland, udvikler sig hurtigere end eksporten til andre markeder.

På den anden side af Øresund peger Henrik Andersson, chefanalytiker i Sydsvenska Industri & Handelskammare, på to grundpiller i det kraftige svenske vækst-comeback: It-virksomhederne er vågnet op af tornerose-søvnen, og eksportvirksomhederne er slankere og stærkere end nogensinde før.