Eksport-kreditten sender en mia. til staten

Eksport Kredit Fonden støtter flere og større danske eksportprojekter. Samtidig er låntagerne blevet bedre til at betale deres kreditter.

Læs mere
Fold sammen
Eksport Kredit Fonden, der forsikrer danske eksportprojekter, som ingen andre tør dække, kan i år sende næsten en milliard kroner til statskassen.

Det drejer sig først og fremmest om tilbagebetalte kreditter fra 1980erne, hvor Danmark kæmpede for sin betalingsbalance og eksportkreditterne derfor sad løst med kæmpetab til følge.

»De penge begynder nu ligeså langsomt at komme tilbage med renter,« siger EKFs adm. direktør Lars Kolte.

Lande som Polen, Rusland og Egypten betaler i overensstemmelse med tidligere indgåede afdragsordninger.

»Andre betaler pludselig af sig selv for at komme ind i det gode selskab. Det er lande, som f.eks. ikke kan få nyt produktionsudstyr, så længe de ikke kan få kredit fra sådan nogle som os,« siger Lars Kolte.

Eksport Kredit Fonden tjente sidste år 170 mio. kr., hvilket var det højeste siden 2000. Terrorangrebet på USA den 11. september satte en effektiv stopper for store nye projekter verden over, og det påvirkede EKFs aktivitet i 2001 og 2002.

Men nu er der atter gang i forretningen. Præmieindtægterne stiger og samtidig er låntagerne generelt blevet bedre til at betale af på deres gæld, så EKFs garantier ikke bliver udløst.

EKF deltager blandt andet med finansiering af store projekter, hvor dansk erhvervsliv har en førende position. Det kan f.eks. være store havvindmølleparker, der er særligt risikofyldte, eller cementfabrikker.

For eksport til nogle lande er der selv hos EKF lukket for det varme vand.

Det gælder f.eks. Irak. Men EKF administrerer en særlig Irak-ordning for staten på en milliard kr. Indtil videre er der kun brugt omkring 200 mio. kr. af den pulje.

»Problemet er, at der ikke rigtig er nogen, der ved, hvad der foregår, og de store virksomheder tør ikke rigtig gå ind, fordi det hele er så usikkert derned. Men alle står på dørtrinet og venter,« siger Lars Kolte.