Eksploderet fabrik i Bangladesh producerer tøj til danske firmaer: »Det er dybt, dybt tragisk«

Ti personer er ankommet på en tekstilfabrik i Bangladesh, hvor to danske firmaer får produceret deres tøj. »Det er dybt, dybt tragisk, og det står over alt andet,« siger en af de danske direktører.

Foto: FAHAD KAIZER. Billedet er taget få timer efter eksplosionen ramte i går aftes dansk tid.
Læs mere
Fold sammen

To danske tøjfirmaer får produceret tøj på den tekstilfabrik i Bangladesh, der i går blev ramt af en større eksplosionsulykke. Mindst ti personer er omkommet og 50 personer er sårede. Ulykken opstod, da en trykkoger eksploderede på fabrikkens nederste etage.

Danske ID Identity fra Holstebro har i 15 år fået produceret tøj på fabrikken. Kl. 16:30 fik direktøren Thomas Husted en opringning fra firmaets mand i Bangladesh, om at mindst to personer var omkommet i ulykken. Siden er dødstallet altså opjusteret til ti.

»Vi er meget berørte af situationen. Der kommer stadigvæk lidt forskellige meldinger derudefra, så lige nu arbejder vi på at finde ud af, nøjagtigt hvad der er sket,« siger Thomas Husted.

ID Identity har deres eget kontor i bygningen, hvor otte personer er ansat. Ingen af dem er kommet til skade. Årsagen til ulykken skal nu undersøges til bunds. Thomas Husted tror dog, at sikkerheden har været i orden.

»Den tætte dialog, vi har med vores samarbejdspartnere, har gjort det muligt at gennemføre endda meget høje krav til kvalitet, miljø og arbejdsforhold,« siger Thomas Husted.

ID Identity producerer primært tøj til firmaer.

Også det sydjyske tøjfirma Scan Wear har produktion på den ramte fabrik, der ligger lidt uden for Bangladesh' hovedstad, Dhaka. Direktøren Claus Dyrmose har selv besøgt fabrikken ad flere omgange.

»Det er dybt, dybt tragisk og det står over alt andet. Lige nu er fabrikken er lukket. Konsekvensen for os og vores kunder kommer i anden række,« siger han.

Claus Dyrmose mener, at denne slags ulykke kunne være sket hvor som helst i verden - også i Europa.

»Fabrikken holder utroligt høje standarder. Den samarbejder med flere af de største tøjkæder i Europa,« siger han.

Lige nu er fabrikken lukket ned. Det er stadig uvist, hvornår produktionen igen vil gå i gang.

Bangladesh har de seneste år været ramt af en lang række voldsomme ulykker i tekstilindustrien. Den værste fandt sted i foråret 2013. Her 1138 mennesker mistede livet, da Rana Plaza - en ni etager høj tøjfabrik i udkanten af hovedstaden, Dhaka - styrtede sammen.

Det kom efterfølgende frem, at ejerne ulovligt havde opført flere etager, end konstruktionerne til sidst kunne bære.