Eksperter og topchefer strømmer til for at rådgive Innovationsfonden om klimainvesteringer

Innovationsfonden har samlet førende eksperter og virksomhedsledere fra ind- og udland i et klimapanel. Panelet skal hjælpe fonden med at lægge en strategi for, hvordan den fremover investerer skatteborgernes penge i de mest effektive nye klimateknologier.

Mens tusindvis af danskere gik på gaden i weekenden for at deltage i Folkets Klimamarch, mødtes 37 topchefer, professorer og andre eksperter for at rådgive Innovationsfonden om, hvordan den bedst investerer skatteborgernes penge i forskning og udvikling af klimaløsninger. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens danskerne går klimamarch, og politikerne lover at løse klimaproblemerne, ruster én af de institutioner, der skal gøre valgløfterne til virkelighed, sig til opgaven.

Innovationsfonden investerer hvert år omkring 1,5 mia. kr. i forskning, teknologi og innovation, og en stadig større andel bliver investeret i at udvikle klimaløsninger, og er dermed den største offentlige investor i udvikling af ny teknologi.

Ud af den samlet investeringsportefølje på 6,5 mia. kr. er 1,2 mia. kr. eller omkring 20 pct. i øjeblik investeret i klimarelaterede projekter. Når politikerne lover investeringer i ny klimateknologi inden for landbrug, industri og transport, havner en del af pengene typisk i Innovationsfonden.

Men med endnu større fokus på investeringer i klimaløsninger de kommende år, vil Innovationsfonden gerne sikre sig, at Danmark og resten af verden får den størst mulige effekt af de milliarder af kroner, som Innovationsfonden forventer at skulle investere i klimarelaterede projekter fremover.

»Inden for det grønne område kan vi se, at vi kommer til at investere meget mere i de kommende år. Det er jo skatteborgernes penge, vi taler om, og derfor vil vi gerne forsøge at investere i den teknologi, som har de bedste muligheder for at gøre noget for klimaet. Derfor har vi nedsat et klimapanel med en række topprofiler til at rådgive os,« siger Tore Duvold, der er konstitueret direktør for Innovationsfonden.

Klimapanelet mødes for første gang mandag, og deltagerne er ikke hvem som helst. I alt 37 eksperter, topfolk fra erhvervslivet og repræsentanter for interesseorganisationer står på listen.

Fra erhvervslivets side tæller panelet blandt andre selveste topcheferne fra Aalborg Portland, Rockwool, Siemens i Danmark, Rambøll, Danfoss, Grundfos samt bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher. Flere pensionsselskaber er også med.

Topchefer på stribe

En række af de danske klimaeksperter, man møder i medierne næsten dagligt, er også inviteret. Det drejer sig om blandt andre Kathrine Richardson, professor ved Københavns Universitet og medlem af klimarådet, den tidligere formand for Klimarådet, professor ved Københavns Universitet Peter Birch Sørensen, professor Jørgen Olesen fra Aarhus Universitet og professor Brian Vad Mathiasen fra Aalborg Universitet. Fra udlandet kommer blandt andre klimachefen for World Economic Forum Emily Farnworth og en repræsentant for Det Internationale Energiagentur.

Deltagerne skal mødes flere gange i løbet af 2019. De skal hjælpe fonden med at udarbejde en strategi for investeringer i klimaprojekter ved at pege på en række indsatsområder, som fonden bør have særligt fokus på. Derudover skal klimapanelet være med til at få forskere, iværksættere og erhvervslivet til at øge investering i og satsningen på forskning og ny teknologisk udvikling.

»Det handler om, at blive mere konkret på klimaløsninger. Vi håber, at vi i det bredt sammensatte panel kan nå til en konsensus om de løsninger, der er realistiske på både kort og langt sigt. Hvis vi skal investere pengene bedst muligt og hjælpe klimaet, er vi nødt til at blive mere konkrete og fokuserede. Vi vil godt blive klogere på, hvad der skal være Danmarks styrkepositioner inden for klimaområdet,« siger Tore Duvold,

Innovationsrådet har tidligere trukket eksperter og virksomheder ind til at rådgive om andre områder, som har politisk-strategisk betydning for Danmark, herunder fondens investeringer i sundhed, digitalisering og fødevareproduktion. Men det er første gang, at fonden samler et panel med så mange topprofiler.