Eksperter: Ingen dokumentation

Selvom aftalerne mellem Jydsk Rengøring og Farum Kommune er helt efter bogen, udelukker det ikke urent trav, påpeger eksperter. Fhv. direktør i Jydsk Rengøring, finansminister Thor Pedersen (V), afviser alle beskyldninger.

Finansminister Thor Pedersen (V) kan ikke dokumentere, at der var rene linjer i aftalerne mellem Farum Kommune og Jydsk Rengøring ved at fremlægge kontrakterne for driften af knap 100 plejeboliger.

Det fastslår flere eksperter, efter at ISS - på foranledning af Jydsk Rengørings tidligere direktør Thor Pedersen - har fremlagt driftsaftalerne mellem ISS - der i 2000 overtog Jydsk Rengøring - og Farum Kommune.

Der er intet i aftalerne, der understøtter beskyldninger om, at Jydsk Rengørings sponsorat af Farum Boldklub på 450.000 kr. var en slags betaling for at få kontrakterne. Men det beviser i sig selv ingenting, påpeger professor ved Aarhus Universitet, dr. jur. Jens Peter Christensen.

»Hvis man forestiller sig aftaler af typen: I får kontrakten, hvis I samtidig sponsorerer boldklubben, så ved vi, at den slags sjældent skrives ned. Der er jo ingen fornuftige mennesker, der skriver halvlyssky aftaler ned,« siger Jens Peter Christensen.

Uvildig undersøgelse

Byrådet i Farum har besluttet at foretage en uvildig advokat- og revisorundersøgelse, ligesom medlemmer af Tilsynsrådet for Frederiksborg Amt vil undersøge de mange sammenfald mellem sponsorater af Farum Boldklub og kontrakter med Farum Kommune.

Men da de sandsynligvis kun kan basere sig på skriftligt materiale, har bagmandspolitiet de bedste muligheder, fordi de kan afhøre de berørte parter, vurderer Jens Peter Christensen.

`

Fordi der ikke står noget i det ene bilag er det ikke ensbetydende med, at der ikke står noget i det andet

,

Advokat Per Harder

Advokat Per Harder, der har erfaring fra flere advokatundersøgelser, kommer til samme konklusion. Han mener dog, at det vil være muligt at få sagerne belyst ved at studere alle regnskaber og kontrakter.

»Fordi der ikke står noget i det ene bilag er det ikke ensbetydende med, at der ikke står noget i det andet,« siger Per Harder

Også professor ved Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted, peger på, at der kan være tale om mundtlige aftaler. Ministern afviser, at der skulle være tale om mundtlige aftaler.

»Der er intet odiøst i de aftaler, og jeg ser frem til, at de mange beskyldninger forstummer. Det er ufatteligt så meget jeg har skullet lægge øre til,« hedder det i en pressemeddelelse fra finansministeren.

Bagmandspolitiet ønsker ikke at afsløre om de undersøger Jydsk Rengøring. Men Lars Bo Langsted går ud fra, at Bagmandspolitiet inddrager alle relevante kontrakter i efterforskningen. Og herunder interesserer sig for, om der var mundtlige aftaler mellem f.eks borgmester Peter Brixtofte og daværende Jydsk Rengøring-direktør.

»Men jeg kan ikke vurdere, om det er relevant at afhøre Thor Pedersen og Brixtofte om deres kontrakt«, tilføjer han.

Lars Bo Langsted påpeger, at hverken Thor Pedersen eller Peter Brixtofte har pligt til at tale sandt til politiet.

Pligten til at tale sandt gælder kun vidner i en retssag, og en sådan er langt fra aktuel.