Eksperter forventer uændret Euro-rente

ECB, holder senere torsdag sit første møde, efter at euroen er blevet lanceret kontant i 12 af EU-landene.

FRANKFURT

Eksperter ventede ikke inden første møde torsdag i Styrelsesrådet i Den Europæiske Centralbank, at ECB-toppen vil ændre den toneangivende rentesats på 3,25 procent. I stedet lå det i kortene, at de ville sole sig i den rolige frigivelse af kontanterne.

"Denne succes beviser, at euroen virkelig vil ændre Europa," sagde ECB-medlemmet Vitor Constancio, som også er Portugals centralbankdirektør, inden mødet.

Euroen har fået sin debut på et tidspunkt, hvor væksten i euroland er nær nul, og hvor der er tale om økonomisk nedgang i USA og Japan. Ikke desto mindre ventes en rentenedsættelse tidligst i februar.

Onsdag, der var møntfodens første forretningsdag for eurolands 300 millioner borgere, forløb forholdsvis gnidningsfrit, selvom der er tale om den største pengeombytning i historien. Over alt i Europa tog handlende de nye mønter i øjesyn samtidig med, at de 12 gamle valutaer begyndte at flyde ind til centralbankerne.

På finansmarkederne gav den harmoniske overgang sig udslag i, at euroen steg over for dollar, yen og det britiske pund.

Den rolige lancering førte torsdag til heftig debat i britisk presse om, hvornår premierminister Tony Blair skal udskrive folkeafstemning om britisk deltagelse. Både ja- og nej-siden anbefaler en hurtig afstemning ifølge torsdagens aviser, men signalerne fra regeringen er fortsat forsigtige.

"Vi kommer for sent om bord, Tony," skrev tabloidavisen Mirror og angreb regeringen for at vakle.

EU-skeptikeravisen Daily Telegraph noterede sig, at udenrigsminister Jack Straw og Europaminister Peter Hain tilsyneladende er uenige om, hvornår briterne skal tage stilling.

"Indtil premierministeren er klar til at føre en åben valgkamp for euroen, burde han sørge for at holde sine heste lidt tilbage," skrev avisen.

Ritzau/AFP