Eksperter advarer mod global digital kløft og techgiganternes magt

Den digitale udvikling rummer et enormt potentiale, men på det aktuelle møde i World Economic Forum retter fokus sig mod truslerne fra Big Tech, de sociale medier og kunstig intelligens.

På World Economic Forums årsmøde kritiseres de amerikanske techgiganter for at være grådige, for at stå bag monopoldannelser og for at have magt til at destabilisere hele samfund og forvride konkurrencen på grund af deres enorme økonomiske magt og kontrol over klodens digitale platforme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden coronakrisens start har digitalisering gjort det muligt for hundredtusinder af danskere at passe deres arbejde hjemmefra, selvom samfundet har været lukket ned.

Men ifølge World Economic Forum (WEF) er det langt fra virkeligheden for en stor del af verdens befolkning.

Ifølge WEF har corona tværtimod forværret den globale digitale ulighed: Næsten halvdelen af verdens befolkning, cirka 3,6 milliarder mennesker, er offline. Og mange steder er for eksempel bredbåndstjenesterne for dyre for store dele af befolkningerne.

På det aktuelle virtuelle topmøde i World Economic Forum fremlagde organisationen torsdag en rapport, som viser, at verden er præget af digitale ørkener – »Digital Deserts« – hvor den manglende adgang til digitale muligheder er med til at hindre store befolkningsgruppers adgang til blandt andet sundhed, uddannelse og økonomisk integration.

WEF lancerer nu en ny alliance – EDISON Alliance – som forpligter regeringer og virksomheder til at fremskynde den digitale integration.

I forbindelse med præsentationen kom Derek O'Halloran fra WEF med dette budskab:

»Dette er første gang, så mange private og offentlige ledere fra forskellige brancher mødes for at lukke den digitale kløft (...) Det er afgørende, at vi bevæger os sammen, og at vi bevæger os hurtigt.«

Initiativet skal sikre, at langt flere mennesker får gavn af de digitale gennembrud, som ifølge WEF er slået endnu mere igennem under coronakrisen. Navnlig i erhvervslivet er der sat mere tempo på digitalisering, automatisering og brugen af kunstig intelligens.

Både herhjemme og i udlandet har højt sofistikerede produktionsanlæg eksempelvis kunnet køre i døgndrift ved hjælp af industrirobotter og avancerede systemer baseret på kunstig intelligens – mens medarbejdere og chefer har kunnet overvåge produktionen på afstand.

Alle eksperter på WEF-topmødet fastslår, at udvikling og brug af ny teknologi kun vil blive endnu mere afgørende fremover, når det handler om at styrke virksomheders konkurrenceevbe og gøre medarbejdere bedre til at løse deres opgaver.

Risici ved den teknologiske udvikling

Men samtidig rejser eksperterne flere advarselsflag, og det igangværende virtuelle topmøde i WEF har mere end nogensinde tidligere et skarpt fokus på alle de risici og udfordringer, som også er forbundet med den hurtige teknologiske udvikling.

En del af kritikken retter sig især mod de amerikanske techgiganter, Big Tech, som for få år siden blev feteret som frontløbere på WEF-årsmøderne. I dag fremstilles de snarere som grådige techtitaner, der anklages for at stå bag monopoldannelser, og som har magt til at destabilisere hele samfund og forvride konkurrencen på grund af deres enorme økonomiske magt og deres kontrol over klodens digitale platforme.

Derudover er der en stigende bekymring over konsekvenserne af de teknologiske landvindinger – navnlig når det gælder brugen af kunstig intelligens.

Torsdag lancerede grundlæggeren af WEF, professor Klaus Schwab, et nyt initiativ, der netop skal sikre ansvarlig brug af kunstig intelligens.

I den nye alliance – kaldet Global AI Action Alliance – skal regeringer, virksomheder og organisationer arbejde sammen for at sikre, at indførelsen af kunstig intelligens sker på et både inkluderende, transparent og etisk forsvarligt grundlag. Målet er at maksimere de oplagte samfundsmæssige gevinster ved kunstig intelligens – og minimere de lige så åbenlyse risici.

Ifølge WEF vil brugen af kunstig intelligens kunne bidrage med over 1.400 milliarder dollar til den globale økonomi inden 2030 og skabe store forbedringer inden for en lang række samfundsområder. Men altså kun hvis det bruges med omtanke.

»Kunstig intelligens har potentiale til at levere enorme fordele for samfundet, men kun hvis det bruges ansvarligt,« sagde Klaus Schwab ved præsentationen af det nye initiativ.

Under overskriften »Tech for Good« har WEF i de senere år gjort både muligheder og udfordringer ved ny teknologi til en af organisationens absolut største satsningsområder. I det arbejde er danske Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesformænd A.P. Møller – Mærsk og Siemens, rådgiver og sparringspartner for Klaus Schwab.

»Tech for Good« udgjorde samtidig den overordnede ramme for en stor del af torsdagens program på det virtuelle topmøde, hvor teknologi – på godt og ondt – stod højt på dagsordenen på mange af dagens livestreamede sessioner og debatter.

Fra hele verden kunne tilhørere logge sig ind til seminarer, der blandt andet havde disse sigende overskrifter: »Advancing Digital Content Safety«, »Averting a Cyber Pandemic«, »Accelerating Digital Inclusion in a Post-COVID World« samt »Fostering Responsible AI Leadership«.

Overskrifterne indikerer med al tydelighed, at digitaliseringen ikke kun åbner nye muligheder, men i høj grad også udløser trusler og udfordringer, der skal håndteres.