Ekspert: Manglende etik er konservativ tænkning

Det kan sagtens lade sig gøre at indarbejde etiske investeringskrav, uden at det går ud over afkastet, siger etikekspert efter kritik af Danske Bank i Norge.

En dårlig undskyldning og udtryk for konservativ tænkning. Sådan karakteriserer Steen Vallentin, der lektor på Copenhagen Business School, Danske Banks begrundelse for ikke at have etiske retningslinjer for bankens investeringer.

Danske Banks afdeling i Norge, Fokus Bank, kritiseres i norske medier for via Danica Pension at investere i virksomheder, der er med til at fremstille klyngebomber og atomvåben. Danske Bank henholder sig til, at den allerede - stort set forgæves - tilbyder en særlig investeringsordning for fokus på bæredygtighed, og banken frygter, at regler for etiske investeringer vil forringe afkastet.

- Det er en dårlig undskyldning, at det går ud over ens forretninger. Det er et meget unuanceret synspunkt for en bank, der i stigende grad slår sig op på at tage spørgsmålet om etik og almindelig anstændig opførsel alvorligt, siger Steen Vallentin, der er ekspert i etiske investeringer, til Ritzau.

Og det kan sagtens lade sig gøre at indarbejde en række etiske krav til investeringerne uden, at det går ud over afkastet til investorerne, understreger han.

/ritzau/