Ekspert: Bankpakke er en støttepakke

Med bankpakke II er pengeinstitutterne blevet sikret, mens staten påtager sig risikoen for tab. Det mener professor i finansiering.

Læs mere
Fold sammen
Bankpakken II sikrer i høj grad pengeinstitutterne, mens staten står med en stor risiko for tab, hvis en bank går ned. Det mener Finn Østrup, der er professor i finansiering ved Handelshøjskolen i København, CBS.

- Bankpakken tilbyder bankerne hybridkernekapital. Og går en bank ned, ryger aktiekapitalen først - og nummer to er netop hybridkernekapital. Det betyder, at staten ligger som nummer to i rækken, hvor risikoen for at tabe penge er størst, siger Finn Østrup til Ritzau.

Professoren mener, at man kan betragte bankpakken som en støttepakke til bankerne. Ved bankpakke I gik pengeinstitutterne selv ind med 35 milliarder kroner i Det Private Beredskab til nødlidende banker de kommende to år. Bliver der brug for flere penge, går staten ind og dækker. Men da staten nu går ind med 100 milliarder kroner, inden pengene fra Det Private Beredskab skal udløses ved et bankkrak, får det Finn Østrup til at se en stor risiko ved den nye pakke.

- Pengeinstitutterne er i virkeligheden blevet sikret. Og jeg sætter spørgsmålstegn ved, om de kommer til at betale penge ud over den årlige forsikringspræmie på to gange 7,5 milliarder kroner. Det kan gå hen og blive dyrt for staten, siger Finn Østrup.

/ritzau/