Ejerleder, hvad er det for et begreb?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har lagt mærke til at ErhvervsBladet skriver en del om ejerledere.

Det er et nyt begreb for mig, og jeg har lidt svært ved at se, hvorfor vi har brug for et sådant begreb.

Jeg har selv haft mit eget firma i mange år, og det er ok med mig at være fabrikant. Forklaring udbedes, tak.

Lars H. JørgensenJa, begrebet ejerleder er nyt. I almindelighed har vi ikke brug for flere intetsigende management-begreber.

Men så er der alligevel en lidt anden situation ved begrebet "ejerleder", fordi her findes en iværksætter, som har etableret sin virksomhed, som selv har investeret, som bruger størstedelen af sin tilværelse på sin egen virksomhed, og som er meget alene og altid den sidste, når der skal træffes svære beslutninger.

Det er jo sådan, at de fleste ledere i Danmark er ansatte ledere, selv direktørerne. Men når man ejer sin virksomhed, eller en del af den, så er situationen noget anderledes. Som ejerleder kan du ikke sige op.

Du kan selvfølgelig ansætte en direktør, men du vil selv sikkert sidde for enden af bordet, måske som formand for bestyrelsen.

Men du skal jo alligevel tænke på, at på et eller andet tidspunkt kan du ikke fortsætte længere. Alder eller sygdom kan indhente enhver.

Derfor står du overfor at skulle afhænde din virksomhed på et eller andet tidspunkt. Hvis du var ansat så kunne du blot lade dig pensionere. Men nu må du f.eks. vælge at sælge, og så vil du sikker ønske at få så meget ud af din forretning som muligt. Du har en generationsskifteproblematik. Og vent ikke for længe med at løse den.

Hvis du har et aktieselskab skal du have en bestyrelse. I din situation er det dig der vælger bestyrelsen. Hvis du var ansat direktør, var det bestyrelsen, der ville ansætte, og måske på et tidspunkt, afskedige dig. Du skal imidlertid vælge hvilken rolle din bestyrelse skal spille som hjælp og rådgiver for dig.

Hvor du kan gå på mange forskellige uddannelser for at lære at lede en virksomhed, så tager langt de fleste uddannelser udgangspunkt i, at du er en ansat leder.

Vi har ikke en ejerlederuddannelse, selv om iværksætteri dukker (langsomt) op i forskellige sammenhænge. Du har sikkert bemærket, at der er et par organisationer, der specielt har taget ejerproblematikkerne op, ikke mindst i ErhvervsBladet.

Du har Ejerlederne, som du kan læse mere om på www.ejerlederne.dk, og du har netværkene, der også fokuserer på uddannelse af ejerlederne www.ejerledere.dk.

Derfor er der, som du kan se, nogle gode grunde til at finde en betegnelse for denne type ledere. Og ejerledere er da ganske godt, ikke?

Med venlig hilsen

Claus Hellmann Hansen