Ejerfamilie afblæser milliardsalg af storcenter: »Det var et kanonslag, de smed lige op i ansigtet på os«

Det kunne være blevet Danmarkshistoriens største ejendomshandel. Men nu er salget af et af Danmarks største indkøbscentre, Rødovre Centrum, overraskende aflyst.

Jesper Andreasen afblæser nu salget af Rødovre Centrum, der blev startet af hans morfar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Helt op til målstregen tegnede det til, at der blev underskrevet en salgsaftale her inden jul. Men i stedet er salget af Rødovre Centrum, et af Danmarks største og bedst indtjenende storcentre, nu pludselig helt aflyst.

Det fortæller direktør og medejer Jesper Andreasen til Berlingske.

»Vi havde et møde med en mulig køber i forgårs (onsdag. red.), og pludselig var der voldsomt meget pres på prisen og den måde, de ville drive centret videre på, som vi ellers for to måneder siden var enige om. Det hele lagt sammen gør, at vi slet ikke vil bruge mere tid på det. Afstanden mellem os er blevet for stor. Så nu dropper vi det helt,« siger Jesper Andreasen.

Jesper Andreasen, adm. direktør og medejer, Rødovre Centrum

»Det skal selvfølgelig være til den rigtige køber, der vil betale prisen, og ikke en, der pludselig kaster en bombe i forhandlingerne.«


Livsværket sat til salg

Ejerfamilierne Andreasen og Knudsen satte Rødovre Centrum til salg i august. Fra begyndelsen lugtede det af en handel, der kunne løbe op i fire-fem milliarder kr. De to familier havde besluttet at sætte livsværket til salg, fordi der er ikke var nogen i næste generation, der stod klar til at overtage ledelsen. Og derfor var det bedre også at sælge det hele.

Men nu bliver det så en plan B.

»Jeg tror, jeg har mange år i mig endnu. Så jeg fortsætter i mit job, men på et tidspunkt skal vi finde en måde at lave et generationsskifte på. Det bliver så udelukkende et ledelsesmæssigt og ikke også ejermæsigt generationsskifte. Det er ikke den foretrukne, men den næstbedste løsning at gøre det, vi så gør nu. Men sådan må det være,« siger 57-årige Jesper Andreasen.

Han fortæller, at forhandlingerne med en køber pludselig kørte skævt.

»Pludselig var der nogle spørgsmål om skat og om selve strukturen i handlen, som gjorde, at vi syntes, det så forkert ud. Det var et kanonslag, de smed lige op i ansigtet på os, og det gør, at vi bare trækker os helt fra det,« siger Jesper Andreasen om den mulige køber, som han ikke vil afsløre identiteten på.

I kunne ikke have givet det mere tid og prøvet at finde en ny køber?

»Det så vi ikke mulighed for. Det ville også give for stor usikkerhed for vores medarbejdere, lejere og kunder, og det ønsker vi ikke at trække for langt ud. Når først beslutningen er taget, så skal vi også sige det højt,« siger Jesper Andreasen.

Det handler ikke om, at det simpelthen har været for svært for familien at slippe livsværket?

»Det er ikke det, det handler om. Den beslutning havde vi taget, og vi var klar til at sælge. Men det skal selvfølgelig være til den rigtige køber, der vil betale prisen, og ikke en, der pludselig kaster en bombe i forhandlingerne,« siger Jesper Andreasen.

Salgsprocessen blev annonceret i august som en mulighed for et glidende generationsskifte i ledelsen af Rødovre Centrum, som gennem mere end 50 år har været ejet og drevet af familierne Knudsen og Andreasen.

Ingen arvinger ville tage over

Forud for salgsplanerne var gået en lang og følelsesmæssigt tung overvejelse i familien om, hvem der skulle tage over efter Jesper Andreasen som direktør og dermed blive hovedpersonen i forvaltningen af hele familiens formue. Rødovre Centrum er bygget af Jesper Andreasens morfar, Aage Knudsen, i 1966, og i tredje generation er de nu tre brødre og en kusine, som tilsammen har ti børn. Håbet var, at en af disse ti ville tage depechen og bære familiens livsværk videre. Men det var der ikke.

»Vi ville ikke presse dem, for det pres skal man ikke lægge på sine børn. Derfor har vi ventet med at tage hul på den,« fortalte Jesper Andreasen, der selv tog over efter sin mor som 29-årig i 1991, til Berlingske tilbage i august.

»Alle blev spurgt, men det viste sig, at der ikke var nogen, der havde lyst til og mod på opgaven. Jeg har de ældste børn blandt dem i fjerde generation, og en af dem er uddannet cand.merc. og ville være mit bud på en, der kunne tage over. Det var ham, vi håbede på, men det viste sig, at heller ikke han ville,« lød det fra Jesper Andreasen dengang.