Ejendomsmæglere: Slut med voldsomme prisstigninger

Priserne på boligmarkedet fladede ud i fjerde kvartal, viser nye tal. Dansk Ejendomsmæglerforening kalder udviklingen for 'sund.'

Thomas Torp, vicedirektør i Dansk Ejendomsmæglerforening. Foto: Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Realkreditrådet har i dag afleveret tal for priserne på ejerboliger i fjerde kvartal 2006. De viser en udfladning i prisudviklingen, men ingen dramatiske stigninger eller fald.

F.eks. er parcel-, række-, og fritidshuse steget med beskedne 0,9 og 1,1 pct. i forhold til 3. kvartal, mens ejerlejlighederne er faldet med 1,6 pct. på landsplan.

I gennemsnit var priserne på parcel- og rækkehuse i 4. kvartal 2006 dog stadig 18,5 pct. højere end samme kvartal året før, som følge af de høje prisstigninger i starten af året.

Hos vicedirektør Thomas Torp fra Dansk Ejendomsmæglerforening er prisudviklingen som forventet. Han er samtidig glad for, at alle spådomme og dommedagsprofetier om en direkte boble på boligmarkedet nu er gjort til skamme.

"Det her er en udfladning og ikke den katastrofe, man sommetider har fået indtryk af, når man i løbet af de seneste måneder har læst de store overskrifter i aviserne," konkluderer han.

"Det vidner om, at markedet er landet ganske fornuftigt, og at køberne ikke har den store grund til bekymring, som har været fremherskende de seneste halve år. Markedet er ved at finde en fornuftig balance, hvilket er sundt," siger Thomas Torp.

Den senere tid har der været stor fokus på priserne på ejerlejligheder i København, som er tordnet i vejret. Realkreditrådets nye tal viser, at priserne på ejerlejligheder faldt 4,2 pct. fra tredje til fjerde kvartal sidste år.

"Jeg mener, at vi er nede i de små tal - nogle steder er priserne steget lidt, og nogle steder oplever man et fald. Men bunden er overhovedet ikke gået ud af markedet - selvom man ikke skal forvente flere voldsomme prisstigninger i forhold til, hvad vi har set de sidste år. Det er slut nu," siger Thomas Torp.