Ejendomsmægler i Nordsjælland ser vilde prisstigninger forandre danskernes måde at købe bolig på

De stigende energipriser har gjort boligkøbere og -sælgere væsentlig mere opmærksomme på energieffektivitet og kilder til varme. Det fortæller ejendomsmægler hos Home i Nordsjælland Michael Hoffmann. Hos EDC ser man udviklingen som midlertidig.

I Farum og resten af Nordsjælland varmes mange boliger op med naturgas, som derfor er hårdt ramt af de aktuelle prisstigninger. Arkivfoto: Tobias Kobborg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der fokuseres i øjeblikket på nogle andre ting end sædvanlig, når danskerne skal købe bolig.

Og det skyldes særligt en tendens, mener Michael Hoffmann, der er butikschef og ejendomsmægler i Home Farum.

»Vi taler meget mere om energi end tidligere. Det er klart, at fokus ligger der, fordi folk læser meget om de stigende priser, og fordi det er en udgift, man ikke kan gøre meget ved. Man skal bruge varme og varmt vand. Tre ud af fire kigger ikke længere bare på energimærket, de ser også på sælgers reelle forbrug,« fortæller han.

Derfor peger Michael Hoffmann på, at det lige nu kan betale sig at energieffektivisere sin bolig, hvis man gerne vil have den hurtigt solgt.

»Hvis sælger skal vælge mellem at investere i et nyt køkken eller energieffektivisere med nye vinduer eller bedre isolering, så vil vi helt klart rådgive dem til det sidste. For det har en langt større effekt for at få solgt sin bolig,« siger ejendomsmægleren.

Samme budskab lyder fra Homes analytiker og talsperson, Michael Dalsager:

»Energikrisen betyder, at det kan give ekstra god mening at løfte boligen på energiskalaen – for sin egen økonomi, for klimaet og for et fremtidigt salg. En fornuftig energirenovering kan være med til at sikre værdien på hjemmet,« siger han.

Hos EDC oplever man også, at kunderne nu er mere optaget af at tale om energipriser end tidligere. Men her ser både kæden og kunderne de høje priser som noget midlertidigt og tager det derfor ikke alt for tungt. Det fortæller kommunikationschef, Jan Nordmann:

»Det er rigtigt, at der er nogle områder, hvor der har været nogle meget kraftige stigninger. Og der er det klart, at det er et emne, der bliver spurgt ind til – men helt overordnet så er fornemmelsen, at det her er midlertidigt, og at det derfor ikke fylder voldsomt i forhold til de andre ting, som man skal forholde sig til, når man køber bolig,« siger han.

Michael Hoffmann oplever da heller ikke mange, der lader være med at købe en bolig som følge af de høje energipriser.

»Der er meget få kunder, som vælger en bolig fra, fordi de er bange for stigninger i energipriserne. Men det er helt sikkert noget, der nu tipper den ene eller den anden vej, hvis folk står og skal vælge mellem to boliger, og den ene er mere energieffektiv end den anden,« siger han.

Hvad hvis det bliver ved?

Over for Ritzau vurderer Tue Patturson, der er ekspert i byggeteknik og energi ved videncentret Bolius, at de høje energipriser ser ud til at fortsætte i hele 2022.

Og Jan Nordmann ser da også en risiko for, at boligmarkedet kan blive ramt, hvis priserne ikke falder inden for en overskuelig periode.

»Det er klart, at hvis vi ender i en situation, hvor priserne bliver vedvarende, så kommer der en øget omkostning ved at eje boligen. Og man kigger jo meget på, hvad det koster at bo i en bolig pr. måned. Hvis den omkostning bliver forøget af de høje energipriser, så er der kun et sted at kompensere, og det er på boligens pris,« siger EDC-kommunikationschefen.

Michael Hoffmann fra Home Farum påpeger også, at en sådan udvikling vil have en større effekt på danskernes prioriteringer ved boligkøb.

»Folk ser det som noget forbigående, men hvis prisstigningerne viser sig ikke at være midlertidige, kan det ændre endnu mere ved vores måde at købe bolig på. Så vil man se endnu mere på husets alder og kvaliteten af isoleringen, fordi det vil betyde meget for de penge, man skal have op af lommen hver måned,« siger han.

Gennem det seneste stykke tid er energipriserne steget markant, hvilket rammer mange danskere på privatøkonomien. I november foreslog regeringen en såkaldt varmepakke på 100 millioner kroner, som skulle fordeles i kommunerne, og som skulle hjælpe med at dække prisstigningerne.

Siden er de høje priser fortsat, og det samme er det politiske pres for at sikre yderligere hjælp. Derfor mødes Folketingets partier tirsdag til indledende drøftelser om, hvordan man bedst håndterer de stigende energipriser.