Ejendomskoncern var forsigtig i de gode tider

Oxdal i Vejen rustede sig tidligt til, at der var andre tider på vej i ejendomsbranchen. Sund fornuft og fokus på risiko er hovedårsagerne til, at der fortsat er solidt overskud og penge i kassen.

Læs mere
Fold sammen
Allerede i løbet af 2005 kunne mændene bag ejendomskoncernen Oxdal A/S i Vejen se, at noget var på vej i en gal retning i den mere ekspansive ende af developermarkedet.

Tiden var til at holde fast i jysk fornuft og købmandskab i stedet for at lade sig rive med og sætte tempoet op.

- Vi oplevede på Sjælland, at prototypen på købere til boliger til fire mio. kr. var politibetjente og sygeplejersker og indså, at det ikke var os, der skulle være på det marked. Det har vi svært ved at se en forretning i, siger adm. direktør Steen Mikkelsen.

Således går det til, at de lidt forsigtige sydjyder er tilfredse med det seneste årsregnskab, selv om overskuddet på det nærmeste er reduceret til en tredjedel før skat efter de to foregående, ekstraordinært gode år. Indtjeningen ligger trods alt på næsten otte mio. kr. før skat.

- Trods tiderne ser vi ekstremt positivt på fremtiden. Der er ganske vist færre projekter, men der er også færre om buddet, og der er bestemt også muligheder for at tjene penge i nedgangstider. Vi synes selv, vi har været dygtige og heldige til at navigere i et vanskeligt terræn, siger Morten Oxlund, der sammen med Niels Peter Frisesdal etablerede det fælles selskab i 2001 og siden optog Steen Mikkelsen som medejer.

Opkøb af ejendomme

Den nuværende strategiplan fra 2004 til 2010 bygger på, at Oxdal er en ejendomskoncern med flere ben at stå på, og at developerdelen, at udvikle nye projekter, blot er et forretningsområde. Følgelig udgør koncernens ejendomsselskab med en portefølje af ejendomme for 100 mio. kr. 60 procent af aktiviteterne, mens projektudvikling, hovedentrepriser og parcelhusbyggerier tilsammen udgør 40 procent. Og ejendomsdelen må gerne blive endnu mere dominerende.

- Vi får tilbudt rigtig mange ejendomme i denne tid og er i forhandlinger og erhvervsejendomme for omkring 50 mio. kr. i hovedsageligt Vejen- og trekantområdet. Jo større portefølje inden for et afgrænset geografisk område, vi har, jo mere fleksibelt er det i forhold til lejerne. Og så skal ejendommene give penge fra dag et med en positiv betalingsstrøm, siger Steen Mikkelsen.

I 2010-strategien var målet en egenkapital på 40 mio. kr., og soliditeten skulle være på 20 procent. Begge måltal er nået i 2007-2008-regnskabet. Og så er den bærende filosofi, at aktivmassen skal være med lav risiko. Ikke noget med at købe et stykke jord på Sjælland, hvis der ikke er et bæredygtigt koncept.

Boliger til rimelige priserSelv om markedet for boliger er i minusgrader, kan det fortsat godt lade sig gøre at sælge kvalitetsboliger til rimelige priser. I det aktuelle Troldhøj-projekt i Haderslev med 20 ejerboliger på 105 kvadratmeter til 1,765 mio. kr. er 14 ud af 20 boliger solgt, og snart sættes Ådalen med 18 boliger ikke langt fra E20-motorvejen nord for Vejen til salg. Intet projekt bliver sat i gang, før Oxdal-folkene har et klart billede af, hvor stort salgspotentialet er.

- Vi ser også muligheder inden for lejeboliger. Mange danskere er nervøse for, hvor boligmarkedet ender, og derfor er vi på opkøb inden for udlejningsejendomme, primært i trekantområdet. Vi får jævnligt tilbudt porteføljer af ejendomme, hvoraf de fleste sorteres fra, men vi kigger på meget for tiden, siger Steen Mikkelsen.

Oxdals udadtil mest vidtløftige projekt var købet af den tidligere Alfa-margarinefabriks næsten 10.000 kvadratmeter store bygninger i det centrale Vejen. 7000 kvadratmeter er nu renoveret og udlejet. Senest har Oxdal selv forladt 700 kvadratmeter for at give plads til den syvende lejer, Bestseller Online, og rykker tilbage fra den midlertidige adresse i Ådalen, når yderligere lokaler er renoveret til sommer. Nedgangen inden for byggeriet har kostet fire medarbejdere, så staben nu er på seks, og pladsbehovet er mindre.

Oxdal er desuden ved at få gennemført lokalplan for et nybyggeri på 6000 kvadratmeter kombineret erhverv og boliger på Alfa-grunden, et projekt til omkring 80 mio. kr., som forventes at være færdigt i løbet af 2011. Så trods det trængt nybygningsmarked er der fortsat plads til at være offensiv, hvis man har gjort hjemmearbejdet.

2015-strategi uden slingerSnart går Oxdal i gang med at lægge strategien frem mod 2015. Ud over fortsat at »bygge med hjertet« vil den formentlig ikke rumme opsigtsvækkende elementer. Stram styring, risikostyring og at geare koncernen til et normaliseret marked, så der også er kapital til at være med, når det atter går fremad, vil være mantraet.

- Typisk er der for lidt fokus på betalingsstrømme i vores branche. Du kan sagtens kigge på værdien af dine ejendomme, men der skal være penge i kassen den dag, der er brug for det. Hos os indebærer det, at vores likviditet skal kunne holde to år frem, selv hvis alle aktiviteter skulle ophøre, siger Steen Mikkelsen.

Intet tyder på, at den situation opstår. Oxdal budgetterer med samme indtjening i denne regnskabperiode som i den forrige.