Ejendomsinvestorer finansierer iværksættere

Risikovillig kapital. I jagten på bedre afkast og risikospredning bliver flere og flere ejendomsmatadorer egentlige business angels.

De seneste års priseksplosion på ejendomsmarkedet sætter nu gang i en massiv strøm af kapital til iværksættere og mindre virksomheder.

Flere og flere private ejendomsinvestorer skyder gevinster fra ejendommene ind i andre brancher.

- Der kommer flere og flere af den type investorer på markedet. Fælles for dem er, at de har tjent en forfærdelig masse penge, og nu investerer de en del af dem i virksomheder uden for ejendomsbranchen, siger business angel Stig Hølledig.

Han har mærket udviklingen gennem et stigende antal henvendelser fra ejendomsinvestorer, som har forespurgt om mulighederne for at investere sammen med ham.

Hos interesseorganisationen DVCA, som blandt andet organiserer de danske business angels, har man også observeret stadigt flere nye risikovillige investorer med baggrund i ejendomsbranchen gennem det seneste års tid.

Mere udfordrendeDisse nye business angels drives blandt andet af ønsket om et højere afkast, end ejendomsmarkedet kan tilbyde.

De stigende priser har tvunget afkastet her ned.

- Man vil dels sprede sin risiko, dels have højere afkast og endelig finder mange det ganske enkelt mere spændende og udfordrende at investere i virksomheder end ejendomme, fortæller DVCA- direktør Jakob Lyngsø.

De bevæggrunde passer godt på Søren Stensdal, der har investeret i ejendomme siden starten af 1990'erne.

For at brede sit forretningsgrundlag ud, begyndte han for syv år siden også at investere i virksomheder. Først var Søren Stensdal ventureinvestor med fokus på opstartsvirksomheder, men i dag er han mere fokuseret på etablerede virksomheder, der skal effektiviseres.

Han har aktuelt ejerandele i ni virksomheder efter samlet set at have investeret over 100 mio. kr. i 14 virksomheder, siden han blev business angel.

- Det er meget inspirerende at komme ud og hjælpe dygtige og motiverede folk med at udvikle deres forretninger. Jeg opfatter mig selv som forretningsmand, der investerer i både virksomheder og ejendomme. Det kan snildt kombineres, siger Søren Stensdal.

De voldsomme prisstigninger på ejendomme betyder, at mange af ejendomsinvestorerne har endog rigtig mange penge at investere for.

Det er godt nyt for både iværksættere, virksomheder og eksisterende business angels.

Virksomhederne får bedre muligheder for at få opfyldt deres kapitalbehov, så de kan fokusere på forretningsudvikling frem for hele tiden at jagte ny kapital.

Samtidig kan de erfarne investorer løfte større investeringer ved at gå sammen med de nye business angels, end hvis de skulle investere alene.

- Det her er af grundene til, at der kommer flere og flere penge i markedet, og det er godt på mange måder. Det er også med til at give dynamik og optimisme i virksomhederne, fordi de oplever, at deres væksttiltag kan finansieres, konstaterer Stig Hølledig.