Efterspil i el-skandale

Ansvar: Politisk udvalg kræver nyt lys over skandalen om udeblevne afgifter for flere milliarder kroner fra landets kraftvarmeværker. Advokatundersøgelse blev vanskeliggjort.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af Søren Domino

Både skatteminister Frode Sørensen (S) og miljø- og energiminister Svend Auken (S) bliver nu inddraget i den afgiftsskandale, der gennem en årrække har kostet staten adskillige milliarder kroner.

Folketingets energipolitiske udvalg stiller sig ikke tilfreds med den redegørelse, som advokat John Petersen har udarbejdet for Skatteministeriet, og derfor besluttede udvalget på et møde i går at kalde de to socialdemokratiske ministre i samråd for at kaste et klarere lys over sagen.

»Der er enighed i udvalget om, at vi gerne vil høre deres udlægning af sagen for at komme til bunds i sagen,« siger udvalgsformand Martin Glerup (S).

Ifølge advokatredegørelsen kan hverken embedsmænd eller skiftende skatteministre gøres ansvarlig for den ulovlige praksis hos en række af landets kraftvarmeværker, der gennem en årrække ikke blev opkrævet afgifter for flere milliarder kroner af de centrale skattemyndigheder trods gentagne opråb fra lokale skattefolk.

Redegørelsen retter imidlertid skarp kritik af centrale embedsmænds manglende handling, men det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at drage personer til ansvar for skandalen, da begrænsede beføjelser i opklaringsarbejdet har »vanskeliggjort undersøgelsen«, skriver advokat John Petersen.

»Som nævnt ovenfor har det efter kommissoriet ikke været muligt for mig at rette henvendelse til embedsmænd, som må formodes at sidde inde med viden om sagen med henblik på at få sagen bedre belyst,« hedder det i redegørelsen. Som medlem af det energipolitiske udvalg kræver Peter Hansen-Nord fra Venstre flere spørgsmål besvaret om både ministres og embedsmænds rolle i sagen.

»Det virker besynderligt, at hverken ministre eller embedsmænd har reageret. Derfor bør ministrene være godt forberedt på spørgsmål om ministeriernes rolle, for ellers må vi have en ny undersøgelse,« siger han.

Fra midten af 1980erne og helt frem til 1998 betalte en række kraftvarmeværker alt for lave energiafgifter til statskassen, efter at Folketinget i 1982 udvidede energiafgiften til også at omfatte kul og olie, som værkerne brugte til at fremstille fjernvarme. Ifølge redegørelsen er de manglende afgifter alene kommet forbrugerne til gode i form af lavere varmepriser. Samrådet med ministrene er planlagt til på onsdag.