Efterårets beduiner

Trods et par svære sæsoner lægger den danske tøjbranche stærkt ud med spændende kollektioner til efterår- og vinter 2002, der smukt afspejler de internationale tendenser.

Læs mere
Fold sammen
Næsten som en protest mod 11. september-pessimismen og de sidste sæsoners økonomiske dødvande lægger den danske tøjbranche stærkt ud med vitale og kontrastfyldte bud på moden til efterår og vinter 2002.

Efter det store trendshow på Copenhagen International Fashion Fair (CIFF), der i går blev vist for pressen som optakt til de kommende dages modemesse i Bella Center, står i hvert fald én ting klart:

Minimalismen er stendød. Og af asken er genopstået et nyt og globalt look med lige dele inspiration i det primitive og intuitive - nærmest i forhistorisk ånd - kombineret med feminine og romantiske træk fra 20erne og 30erne.

Det overordnede indtryk er et moderne hippie-look, hvor fantasien og det individuelle får fuld skrue. Med lag-på-lag og tone-i-tone kombinationer som gennemgående elementer. Ingen bør ej heller holde sig tilbage med hensyn til at mixe umage tern, blonder og flæser efter forgodtbefindende.

Farver og mønstre, snit og længder kombineres således på utallige måder, men det er selvfølgelig også tilladt at pille enkelte stykker tøj ud og sætte det sammen med mere klassiske elementer. Skævt og asymmetrisk - med masser af tweed og grov strik i kontrast til spinkle og gerne glimtende materialer.

Ikke nogen nem cocktail for den usikre forbruger, som til gengæld kan trøste sig med, at farven sort spås et gevaldigt comeback til efteråret, dog i mindre formelle udtryk og med masser af overraskende detaljer og materialevalg. Pels og skind mixes livligt på kryds og tværs, ligesom fake fur og alskens opkradsede og flåede materialer titter frem overalt.

Hvalpe i snor

Showet, der var stylet af Iben Leth og Trine Vestergaard - og også bød på to huskie-hvalpe i snor og et par tobenede tumlinge, åbnede med en stribe forrygende ørkenprinsesser fra Ivan Grundahls hånd. Dansk modes grand old man bød bl.a. på »hjemmelavet« stof i beduinerlook, en »skrammelnederdel« og et skørt a la Hjerl Hede. Alt i en såkaldt snavset beige, men indtrykket var alt andet end snavset.

Der var meget godt tøj - også fra navne som Benedikte Utzon, Claire, Matinique (mandetøj), Part Two, Signal, Jackpot, Cultura og mange andre. Showet bød også på et par jakkesæt til mænd fra Yves Saint Laurent.

Fransk modes gamle mester, som netop har abdiceret fra tronen i Paris, er i øvrigt én af de store inspirationskilder til efterårets mode, fortalte chefdesigner Bengt Jacobsson fra det svenske trendbureau Carlin på et efterfølgende trendseminar. Her faldt der også ros til den skandinaviske tøjbranche - og CIFF-trendshowet - for meget smukt at afspejle de internationale strømninger i moden netop nu.