Efter vilde protester og brændte sko: Dette ansigt skaffede Nike gratis markedsføring for 270 mio. kr.

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Et stort rekalmeskilt med San Francisco 49ers tidligere quaterback Colin Kaepernick på taget af en Nike-butik i San Francisco. Colin Kaepernick er muligvis en af de mest kontroversielle skikkelser i amerikansk sport, da han blev lagt for had af blandt andre præsident Donald Trump for at gå ned i knæ under nationalmelodien. Det var en protest mod deskrimination og ulighed i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN

Godmorgen.

Vi skal forbi Trump og hans nye bedste ven på den nordlige del af den koreanske halvø, vi skal desuden høre om et alvorligt skattesmæk til 53 virksomheder, men vi begynder dagen på den anden side af Atlanterhavet, hvor et ganske særligt ansigt har bragt sindene i kog.

1
Nike er tilbage i god form efter dramatisk uge

Mandag aften dansk tid vandt sportskæmpen Nike det tabte tilbage på aktiemarkedet efter sidste uges voldsomme reaktioner på en reklamekampagne, der sendte det børsnoterede selskab ned på Wall Street.

Det var billeder af vrede amerikanere, der brændte Nike sko og tøj af, som forplantede sig til markedet tirsdag i sidste uge. Det skete som reaktion på, at den tidligere NFL-quarterback Colin Kaepernick blev valgt som en af profilerne til en kampagne, der skal markere 30-års-jubilæet for virksomhedens kendte slogan »Just Do It«.

Valget af Kaepernick, som i 2016-sæsonen var den første spiller til at knæle under nationalsangen i protest mod politivold mod afroamerikanere, fik aktien til at falde med 3,2 pct. tirsdag i sidste uge. Blandt andre har Donald Trump raset mod Colin Kaepernick og senest mod Nike for at vælge netop Kaepernick.

Men på trods af de vilde protester har Nikes valg tilsyneladende ikke været helt skævt. For ud over, at aktiekursen hurtigt viste tegn på bedring, har den efterfølgende omtale været guld værd for sportskæmpen. Ifølge det amerikanske medie Axios steg Nikes salg fra søndag den 3. september til onsdag med 31 pct. mod et fald på 2 pct. i samme periode sidste år.

Nike har i ugens løb tiltrukket sig så meget opmærksomhed, at det svarer til 270 millioner kroner i gratis markedsføring, skriver Axios.

Ifølge Axios viser undersøgelser fra blandt andet analysevirksomheden eMaketer, at 60 pct. af amerikanerne mener, at selskaber skal tage stilling og have en holdning til kontroversielle problemstillinger. Det har Nike vist her.

Nikes aktiekurs de seneste ti handelsdage:

Kilde: Bloomberg

Skattesmæk til 53 virksomheder i Danmark

Vi springer fra amerikansk fodbold til en helt anden boldgade. Godt et halvt hundrede danske virksomheder har fået en dyr hilsen fra Skattestyrelsen efter sidste års kontroller af interne handler mellem afdelinger i forskellige lande. Såkaldt transfer pricing.

Men ikke alle accepterer kravet. Det skriver Børsen. (betallingsartikel)

Står det til Skattestyrelsen, skal 53 koncerner med danske afdelinger grave ekstra selskabsskatter frem fra kassen, fordi de har sat deres interne priser forkert over for koncernselskaber i udlandet.

Dermed har de ladet skattepligtig indkomst sive ud til mildere skatteklimaer.

Derfor bliver koncernernes samlede skattepligtige indkomst hævet med 6,1 milliarder kroner, eller cirka 115 millioner kroner i snit, som de nu skal betale skat af.

Det fremgår af Skattestyrelsens nye transfer pricing-redegørelse for 2017, der netop er sendt til Folketinget.

En topchef taler ud om finanskrisen

I anledning af, at vi nu er på vej ind i tiåret for finanskrisen har Berlingske Business talt med en række topchefer og hovedpersoner fra tiden, hvor dansk og global økonomi skælvede.

Allan Polack var for ti år siden chef for Nordea Asset Management og havde ansvaret for 1.200 mia. kroner, da finanskrisen sendte chokbølger gennem kapitalmarkederne.

Den nuværende topchef for PFA var dengang chef for Nordea Asset Management. Det var dengang som nu et meget globalt foretagende. Man investerede globalt og havde globale kunder.

»Der ser man som investor muligheder, både når markederne falder, og når de stiger. Vi prøvede at finde ud af, om der var områder, som fik for mange tæv, og som derfor kunne stige, når tingene faldt mere til ro.«

Læs hele interviewet her.

Varme følelser mellem USA og Norkorea

USA's præsident, Donald Trump, har modtaget et brev fra den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, hvor han foreslår endnu et møde mellem de to, oplyser Det Hvide Hus.

Ifølge præsidentens talskvinde, Sarah Sanders, ønsker Trump et sådan møde. Hun beskriver brevets indhold som »varmt« og »positivt«.

»Det primære formål med brevet var at planlægge endnu et møde med præsidenten, hvilket vi er åbne overfor og allerede er gået i gang med at koordinere«, siger Sarah Sanders.

Hvis Trump og Kim Jong-un mødes, vil det være anden gang, de to ledere sætter hinanden stævne. Den 12. juni mødtes de to til et historisk topmøde i Singapore. Her underskrev de en erklæring, der kortfattet omhandlede en atomvåbenfri koreansk halvø.

Det skal investorerne holde øje med

  • Først på dagen får vi en arbejdsmarkedsrapport fra Storbritannien, som vil være i fokus blandt europæiske investorer. Arbejdsmarkedet er stramt i Storbritannien og lønvæksten ventes at tage til. Bank of England vil holde øje med rapporten som er relevant for deres fremadrettede pengepolitiske dagsorden.  Centralbankens fremadrettede pengepolitiske linje er interessant i lyset af Brexit-forhandlingerne, da det øger usikkerheden omkring de økonomiske konsekvenser, når landet træder ud af EU.
  • I Tyskland bliver ZEW-tillidsindikatoren offentliggjort, der afspejler vurderingen af Tysklands økonomiske situation blandt institutionelle investorer og økonomer. Tallet er naturligvis interessant, fordi Tysklands som Europas største økonomi og trækhest i den europæiske vækst er afgørende for, hvordan den europæiske økonomi udvikler sig i den kommende tid. Selvom tallet næppe vil rykke ved markederne, så er det blot en af de indikatorer vi skeler til, når lægger den kortsigtede investeringsstrategi.
  • På den anden side af Atlanten vil investorerne kigge nærmere på temperaturmålingen blandt de mindre virksomheder i USA, det såkaldte NFIB-indeks. Selskaberne står for en stor del af jobskabelsen i USA, og indekset har den seneste tid ligget på rekordhøje niveauer. Det er med til at til at give et fingerpeg om den fremadrettede udvikling på fx jobmarkedet, som buldrer derudaf i USA.

Markederne tirsdag morgen:

De asiatiske aktiemarkeder har vendt mandagens negative tilgang til markedet til en nogen mere positiv indstilling tirsdag morgen. Nikkei-indekset stiger 1,3 pct., mens det brede Topix-indeks øger 0,7 pct. I Kina er investorerne lidt mere tilbageholdende, omend stadig positive over for udviklingen. Shanghai Composite stiger 0,3 pct., og også CSI 300-indekset ligger 0,4 pct. højere, mens Hongkongs Hang Seng-indeks er så godt som uændret.