Efter Obamacare-floppet: Skattereformen står for tur

Det er lige pludselig blevet mere tvivlsomt, om det overhovedet vil lykkes for den amerikanske præsident, Donald Trump, at udnytte den fordel, som Det Republikanske Parti har de næste to år ved at sidde med et flertal i begge Kongressens kamre.

Efter det mislykkede attentat på Obamacare rettes blikket nu mod det amerikanske skattevæsen, IRS, der trænger til en kraftig kølhaling. Her IRS’ bygning i Washington D.C. Foto: Jonathan Ernst/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ellers en stor optimisme med hensyn til at få partiet samlet om at få præsident Barack Obamas demokratiske sundhedsreform skrottet og erstattet af en ny sygesikring. Men fredag brød det hele sammen og viste tydeligt, at republikanerne ikke kan blive enige om ret meget samlet set. Forskellen mellem fløjene er for stor, og det kan få betydning for en række andre reformer, som Trump vil have igennem Kongressen i den kommende tid.

Økonomerne er bekymrede, fordi en længe ventet skattereform næppe vil kunne slippe igennem i det nuværende politiske klima. Amerikanerne behøver en reform. Virksomhedsbeskatningen er uoverskuelig og betyder, at mange amerikanske virksomheder »udflager« til mere skattevenlige lande som Irland. Og Trump ønsker skattelettelser for middelklassen for at sætte gang i forbruget og få skabt et opsving og en vækst, der er betydelig over det nuværende niveau på knap to procent.

Trump ønsker en vækst på over fire procent for at få sat gang i økonomien. Det skal ske med en blanding af en skattereform og investeringer i infrastrukturen. Begge dele kan betyde stor gældsætning. Det er der ikke mange republikanere, der vil være med til. Demokraterne vil måske nok, da de ikke principielt har noget imod at støtte offentlige programmer for at få gang i væksten. Men en stor del af republikanerne vil sige nej.

Optimismen i Kongressen var der stadig i sidste uge. Men chokket kom fredag aften, da det ikke lykkedes for formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, at forlige fløjene.

For mange kom det som en overraskelse. Ikke ret mange troede, at Repu­blikanerne på det tidspunkt i processen turde lægge det nye lovforslag dødt. Republikanerne havde trods alt under valget lovet vælgerne, at første­prioriteten var at fjerne Obamacare, som den nu­værende sygsikringlov er blevet kaldt.

Men fredag aften var det en realitet, og selv om Donald Trump kort efter nærmest kun trak på skuldrene og sagde, at det var så det, og at man nu måtte koncentrere sig om skattereformen, så var hele fundamentet omkring strategien for de næste to år rystet. Kan republikanerne overhovedet enes om en skattereform, som langt fra i alle elementer ligger som et klart lovforslag. Selv om der er to år til det næste valg til Kongressen, så er det ikke lang tid, når noget så kontroversielt skal igennem.

For amerikanske virksomheder og for middelklassen er der meget på spil. Det amerikanske skattesystem er en uoverskuelig jungle af sær­paragraffer, særlige fradrags­ordninger og særlige regler for alt muligt. Dertil kommer skatterne i delstaterne, som opkræves ved siden af de føderale. Det hele foregår gennem et skattevæsen, som er meget vanskeligt at komme i kontakt med for almindelige borgere, hvis de har spørgsmål. Man kan ikke bare ringe til dem. Man bliver kontaktet, hvis der er problemer.

Investorerne mener, at Trumps økonomiske projekt er i vanskeligheder. Det afspejler sig også på Wall Street, hvor aktiekurserne er dykket de sidste dage. For en skattereform, der ville betyde lavere skatter for virksomhederne og mulighed for at tilbageføre overskud tjent i udlandet, er nu uvis.

Ganske vist siger republikanerne , at det nok skal gå med en skattereform. Det siger Trump også. Men man kan mærke, at fredagen ændrede alt.

En ny strategi har dog set dagens lys. Det næste valg er to år væk. Til den tid vil Obamacare være i større problemer end i dag. Det vil betyde, at vælgerne fravælger demokraterne.

Republikanerne kan dermed fastholde flertallet i Kongressen. Det under forudsætning af, at vælgerne har glemt, at det var republikanerne, der ikke blev enige. Det må siges at være en desperat satsning.