Efter nye rapporter: Olieprisen vil fortsat falde uhæmmet

Olieprisen er lav, men bliver øjensynligt kun lavere. Det konkluderer flere internationale analytikere efter nye meldinger fra OPEC-landene om, hvor mange tønder olie, de sendte ud på verdensmarkedet i november.

Olieselskabet Ras Tannura's fabrik nær Dammam i Saudi Arabien. Fold sammen
Læs mere
Foto: BILAL QABALAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For godt et halvt år siden var det en kæmpe nyhed, da prisen for en tønde nordsøolie krydsede den magiske grænse på 50 dollar.

Fredag morgen er prisen under 40 dollar, og allerede nu kan vi tilsyneladende godt forberede os på at justere verdensbilledet endnu engang. Ifølge en international olieanalytiker kan en ny magisk grænse sagtens hedder 30 dollar pr. tønde.

»Olien kan styrte ned i nærheden af 30 dollar tønden,« siger råvareanalytiker Will Yun fra Hyundai Futures Crop til nyhedstjenesten Bloomberg.

De nye vurderinger af, at prisfaldet kun vil fortsætte, skyldes især en rapport fra de olieproducerende lande i OPEC torsdag. Her stod det klart, at landene - trods den tydeligvis lave efterspørgsel - spytter olie ud på markederne i et niveau, der er det højeste i tre år.

Lige nu sender de OPEC-landene 900.000 flere tønder olie ud om dagen, end det der forventes at blive behov for til næste år.

Den nye information, som OPEC-landene leverede i går, kombineret med OPEC-landenes beslutning i fredags om at fastholde produktionen, tyder altså ifølge analytikerne på, at olieprisen fortsat kun kender en retning: Nedad.

»OPEC landenes produktion i november tyder på, at den globale overflod af olie kun forværres. Det er svært at se nogle klare grunde til at efterspørgslen vil stige,« siger Will Yun til Boomberg.

Heller ikke senioranalytiker Gene McGillian fra Tradition Energy vurderer, at vi har nået bunden endnu. Han vurderer overfor Reuters, at OPEC har sendt et klart signal om, at organisationen er parat til at gå ned i de prisniveauer, vi seneste så under finanskrisen.

»Der faldt vi til et område omkring 32 dollar for en tønde, og det mest sandsynlige er, at vi vil fortsætte, indtil vi nærmer os det niveau.«

OPEC-landene lige nu til en udmarvende krig, der skal forsvare landenes store markedsandele. Det Internationale Energiagentur estimerer, at der lige nu i verden er et overskud på 3 mia. tønder olie.

I USA er man allerede godt på vej mod en oliepris på 30 dollar pr. tønde. Her  ligger prisen lige nu på godt 36,40 dollar. Nordsøolien, den såkaldte Brent-olie, faldt fredag morgen til 39,38 pr. tønde.