Efter flere dødsfald: Historisk britisk dom udløser mindstepriser på sprut

Den britiske højesteret gav onsdag Skotland lov til at sætte en minimumspris på sprut. Det kommer i kølvandet på et stigende antal alkohol-relaterede dødsfald. Dommen kan sætte præcedens for andre lande.

Onsdag valgte den britiske regering at støtte Skotland i landets forsøg på at stoppe folk fra at »drikke sig til døde«.    Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY BUCHANAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag afgjorde den britiske højesteret et stort slag mellem de skotske myndigheder og alkoholproducenter:

Myndighederne vandt.

I kølvandet på et stigende antal alkohol-relaterede dødsfald i Skotland får myndighederne nu lov til at sætte en minimumspris på sprut. Ifølge Wall Street Journal kan dommen sætte en præcedens for andre lande.

Skotland bliver nu det første land, der implementerer en mindstepris per enhed for alkohol. Formålet er at bremse landets tunge alkoholforbrug ved at gøre de billigste alkoholiske produkter dyrere. En række andre lande har fulgt med i dommen og har indikeret, at de overvejer at gå samme vej. Det gælder blandt andre Australien og Irland, skriver Wall Street Journal.

I dag koster de billigste treliters flasker med det såkaldte White Cider, der har en større alkoholprocent en almindelig cider, så lidt som 3,59 britiske pund (knap 30 kroner, red.). Mindstepriserne per enhed kan få priserne til at stige til det tredobbelte - 11,25 pund eller lidt mere end 90 kroner.

Andre lande har mindstepriser på alkohol, men det er ikke per enhed, hvilket gør det muligt for folk simpelthen at købe en billigere model.

De skotske sundhedsmyndigheder jubler over dommen, der kommer efter et stigende antal alkohol-relaterede dødsfald:

»Mindstepriser er den mest effektive måde at håndtere billig, stærk alkohol, der gør så meget skade på så mange familier,« siger den skotske sundhedsminister Shona Robinson ifølge Wall Street Journal.

»Det er en historisk og vidtrækkende dom, og en milepæl i vores mål om at vende Skotlands problemramte forhold til alkohol,« siger Shona Robinson.

Producenter har tidligere protesteret over planerne om mindstepriser. De frygter, at den kan skabe international præcedens, og dermed vil få mindstepriserne til at sprede sig.

Den skotske forening for whisky-producenter, der blandt andet tæller Johnnie Walker-producenten, Diageo PLC, accepterer dommen:

»Vi kigger nu mod de skotske og britiske regeringer for at støtte industrien mod de negative effekter af handelsbarrierer i udenlandske markeder, der diskriminerer mod skotsk whisky som en konsekvens af mindstepriser og for at argumentere for rimelig konkurrence på vores vegne,« siger lederen af foreningen, Karen Betts ifølge Wall Street Journal.