Efter flere års tilløb: 17 lande havner på EUs sortliste over skattely

EUs sortliste over skattely uden for EU kommer til at indeholde 17 lande, herunder Barbados og Panama. Væsentlig flere end OECDs liste med kun ét enkelt skattely, men færre end kritikere havde ønsket. Flere end 40 lande og oversøiske territorier er dog under opsyn og risikerer fortsat at havne på sortlisten.

Bermudas hovedstad, Hamilton Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det har taget flere års debat og halvandet års forhandlinger, men på et møde tirsdag i Bruxelles er EU-landenes finansministre blevet enige om en sortliste over skattely samt en såkaldt »tilsagnsliste« over lande, der skal leve op til en lovet bod og bedring, hvis de skal undgå sortlisten.

Sortlisten med 17 lande, der nu betegnes som skattely af EU, er netop offentliggjort:

Amerikansk Samoa, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Macao, Marshall-øerne, Mongoliet, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Sydkorea, Trinidad og Tobago, Tunesien og De Forenede Arabiske Emirater.

Nogle af de lande, hvor der er parkeret flest penge, er dermed ikke på sortlisten. Det gælder blandt andre oversøiske, britiske territorier som Bahamas, Bermuda, Cayman-øerne, Jersey, Guernsey. Schweiz og Hongkong er heller ikke på sortlisten.

De er dog alle under opsyn på en liste over lande og oversøiske territorier, der har lovet bod og bedring. Der er flere end 40 lande på denne liste, og lever landene ikke op til deres tilsagn, vil de komme på sortlisten.

Bahamas har sammen med syv andre lande og territorier i Caribien fået ekstra tid til at melde tilsagn ind på grund af de voldsomme orkaner, der har ramt øerne de seneste måneder.

Milde sanktioner

Hvad angår sanktioner, er der i første omgang kun opnået enighed om milde, administrative sanktioner, der omfatter en nærmere risikovurdering, samt stop for midler fra visse af EUs fonde. Men diskussionen om hårdere sanktioner på skatteområdet vil fortsætte næste år.

»Vi havde gerne set stærkere sanktioner, men det arbejder vi videre på,« siger næstformand for EU-Kommissionen, Valdis Dombrovskis, på et pressemøde.

Også den danske regering havde ønsket hårdere sanktioner, ligesom Frankrig og Tyskland ønsker en hård sanktionskurs, mens Holland, Irland, Luxembourg, Malta og Storbritannien har kæmpet imod hårde sanktioner.

En sortliste med 17 lande uden oversøiske territorier som Bermuda og Cayman-øerne kan dog skuffe organisationer, der bekæmper skattely. Og det er også i underkanten af EU-Kommissionens forventninger.

»Jeg håber, at der kommer en sortliste med i omegnen af 20 lande, der trods ti måneders samtaler ikke har givet de nødvendige forpligtelser,« sagde EUs økonomikommissær, Pierre Moscovici, ved ankomsten til mødet i Bruxelles ifølge Reuters.

Bedst mulige resultat i politisk virkelighed

Til sammenligning er der kun ét land på OECDs skattelyliste, nemlig Trinidad og Tobago, der er det eneste land, som de 35 OECD-lande er enige om at klassificere som et skattely.

Omvendt har organisationen Oxfam Ibis, der bekæmper skattely, på baggrund af EUs egne kriterier for definitionen af skattely konkluderet, at der burde være 35 lande uden for EU på sortlisten samt de fire EU-lande Holland, Irland, Luxembourg og Malta.

De tre fastsatte kriterier for at undgå sortlisten er: 1) gennemsigtighed, 2) fair beskatning og 3) udveksling af oplysninger mellem skattemyndigheder om selskabers skattebetalinger land for land.

Lars Koch, der er international chef i Oxfam Ibis, er dog overvejende positiv, da han havde frygtet en større udvanding af listen, samt at tilsagnslisten slet ikke ville blive offentliggjort.

»Jeg er positiv. Der skulle egentlig være flere end 17 lande på listen, men der er også en observationsliste med 47 lande, der har lovet en række forbedringer. Og formålet med en sortliste er netop at true landene til at ændre sig, og det viser, at det virker at lave en sortliste, samt at en række lande er ved at forbedre deres standarder,« siger Lars Koch.

Han mener dog fortsat, at såvel de fire EU-lande som de oversøiske, britiske territorier og Schweiz burde være på listen. De fire EU-lande bør ifølge Koch være på sortlisten, fordi landene bruges til gennemstrømning af penge, der parkeres i skattely uden for EU.

Med en sortliste over skattely uden for EU har det været forventningen, at det bliver sværere at benytte EU-lande til gennemstrømning, men nu hvor de britiske, oversøiske territorier ikke er på sortlisten, vil den diskussion utvivlsomt fortsætte.

Det er dog værd at lægge mærke til, at de oversøiske, britiske territorier er under opsyn for manglende reel økonomisk aktivitet i selskaber, der modtager enorme milliardbeløb fra resten af verden.

Krav om enstemmighed

Tiltag på skatteområdet kræver fuld enighed i EU, og det har derfor aldrig været en politisk mulighed at lave en sortliste med EU-lande på.

»Presset bliver nu stærkere, så det er et skridt fremad, og i en politisk virkelighed er det her noget af det bedste, jeg kunne forestille mig,« siger Lars Koch.

Finansminister Kristian Jensen (V) sagde i tirsdagens Berlingske, at man bør adskille kampen mod skattely uden for EU og tiltagene internt, hvor konkurrencekommissær Margrethe Vestager er gået i kødet på skatteaftaler i Holland, Irland og Luxembourg, ligesom der er taget andre tiltag internt.

»Vi arbejder samtidig med EUs egne regler, og vi vedtog tidligere i år nogle regler, som strammer op internt og vil få effekt efter en overgangsperiode. Så det er et arbejde i to spor med pres internt og på eksterne skattely,« sagde finansministeren.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skriver i en pressemeddelelse, at han glæder sig over sortlisten:

»Det er forkasteligt og uacceptabelt at placere sine penge i skattely med det formål at slippe for at betale skat. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi nu med en sortliste over skattely sender det helt klare og utvetydige signal i fællesskab med de andre EU-lande. Det er en vigtig fortsættelse af de seneste års ret klare gennembrud i den internationale kamp mod skatteundgåelse,« udtaler Karsten Lauritzen.