Efter Christchurch-massakre: Premierminister vil have Facebook på G20-dagsorden

Australiens premierminister har bedt om at få blandt andre Facebook på dagsordenen for kommende G20-topmøde efter delingen af terrorvideo fra Christchurch fredag.

Scott Morrison, Australiens premierminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOEL CARRETT/Ritzau Scanpix

Den australske premierminister, Scott Morrison, vil have regulering af sociale medier på den internationale dagsorden. Det sker, efter fredagens terrorangreb i Christchurch, New Zealand, hvor den formodede gerningsmand filmede og livestreamede 17 minutter af angrebet på Facebook. 50 mennesker mistede livet.

Nu har Scott Morrison sendt et brev til den japanske premierminister, Schinzo Abe, som er vært for det kommende G20-topmøde, der skal afholdes i Japan i slutningen af juni i år. Australieren vil have tech-giganterne på dagsordenen.

Det skriver BBC.

Før den 17 minutter lange video af angrebet blev fjernet fra Facebook, nåede den at blive kopieret og delt på andre sociale medier. Ifølge BBC blev den originale video set omkring 4.000 gange, inden den blev fjernet. Derudover oplyser Facebook, at videoen efterfølgende blev forsøgt uploadet mere end halvanden mio. gange i løbet af det første døgn efter angrebet.

Videoen har blandt andet været delt videre på YouTube og Twitter, og det vil den australske premierminister have stoppet. Scott Morrison skriver i brevet til den japanske premierminister, at »det er bydende nødvendigt, at det globale samfund arbejder sammen for at sikre at teknologivirksomhederne forpligter sig på at beskytte samfundet,« som de tjener penge på.

Mandag opfordrede to brancheorganisationer sine medlemmer til at overveje at droppe al annoncering på sociale medier i protest mod manglende indgreb mod misbrug.

Dermed er der taget initiativ til at behandle problemstillingen på et møde, hvor ledere fra 19 lande og det samlede EU har tradition for at diskutere en lang række globale problemstillinger som klima og energi, udvikling og økonomi.

Tidligere har flere platforme på internetttet været kritiseret for at vise og dele videoer af bl.a. drab.

Tilbage i 2017 erklærede Facebook, at de ville skærpe indsatsen mod videoer af drab og selvmord. Dengang tog de initiativ til, at brugerne hurtigere skulle kunne anmelde videomateriale. Ifølge BBC blev videoen på Facebook fra terrorangrebet i Christchurch anmeldt 12 minutter efter, at livestreamen sluttede. Men det er ikke nok for Scott Morrison, der nu håber på at diskutere sociale medier på G20.