EDB-gruppen satser på unge akademikere

EDB-gruppen ansætter nyuddannede akademikere som aldrig før. På et tidspunkt med eksplosiv ledighed har virksomheden lavet et særligt trainee-forløb for at sluse højtuddannet arbejdskraft ind.

EDB-gruppen satser på unge akademikere - 1
Lone Ernst (forrest th.) og Anne Daugaard Larsen (forrest tv.) er trainees hos EDB-gruppen. Adm. direktør Jens Frølund og Anna Louise Plougmand, der er Recruitment Manager og udvikler af trainee-programmet, ses bagest. <br>Foto: Rune Feldt-Rasmussen
Læs mere
Fold sammen
I løbet af det sidste år er der kommet et friskt pust på gangene og flere spørgsmål, der vender op og ned på, hvordan man altid har gjort hos EDB Gruppen A/S i Ballerup.

Virksomheden, der er leverandør af IT-løsninger, har nemlig opbygget et særligt trainee-program for at opruste virksomheden med nyuddannet akademisk arbejdskraft.

I løbet af det sidste år har EDB Gruppen ansat 36 nye akademikere. Stik mod tendensen i resten af samfundet, hvor de dårlige konjunkturer har ramt dimittenderne hårdest.

»Vi lukkede heller ikke meget nyuddannet arbejdskraft ind, da det så sværest ud i IT branchen for to-tre år siden. Man skal have hovedet oven vande, for det er en investering, du som virksomhed vælger at satse på,« siger Jens Frølund, der er administrerende direktør.

Forståelse for IT
Erfaringerne med de første 12 trainees, som startede i EDB Gruppen 1. januar 2003, har imidlertid overbevist Jens Frølund om, at det er en rigtig satsning. Og i slutningen af december blev kontrakterne med det tredje hold på 12 nyuddannede akademikere skrevet under.

Der er tale om unge, som har læst statskundskab, til ingeniør eller som kan skrive cand.merc eller cand.oceon på deres CV.

Anna-Louise Plougmand, som har udviklet trainee-programmet, vil ikke udelukke, at hun bliver modigere med tiden. Måske ansætter hun et par humanister, når de næste trainees skal udvælges om et halvt år.

»Vi kan bruge alle akademikere, hvis de har forståelse for, hvordan man bruger IT,« siger Anna-Louise Plougmand, der er Recruitment Manager.

Fingre i det tekniske
Som nyuddannet cand. IT fra Handelshøjskolen havde Lone Ernst nok en forståelse for IT, da hun blev ansat for et år siden. Men hun havde aldrig regnet med, at hun skulle have fingrene så meget nede i den tekniske del af faget, som hun har i dag.

»Det er den del af jobbet, hvor jeg er bindeled mellem kunden og virksomheden, som på forhånd interesserede mig. Men jeg hjælper ikke blot kunden med at definere deres krav til en IT-løsning. Jeg tager også med programmøren ud og installerer produktet. Det havde jeg bestemt ikke regnet med, at jeg skulle,« siger Lone Ernst.

Hun er ikke den eneste, som synes, at de største udfordringer har været af teknisk karakter.

Anne Daugaard Larsen blev også ansat på det første trainee-hold i 2003. Men hun er uddannet cand.merc.

»De fleste cand.merc.ere drømmer om at arbejde med strategi og ledelse. Vi er nok lidt berøringsangste over for det mere håndværksmæssige. Jeg tror, at de fleste af os trainees har haft følelsen af, at nu bliver det lige lovlig teknisk. Men det er altså vigtigt, at man ikke er bange for at have fingrene nede i maskinen,« siger Anne Daugaard Larsen.

Svær start
Hun oplever, at mange cand.merc.ere ikke vil være trainees, fordi de allerede har taget en lang videregående uddannelse.

»Men jeg tror, at man skal pakke sine fine holdninger sammen. For det kan være svært at komme ud over skrivebordet på anden måde,« siger Anne Daugaard Larsen.

Begge piger er enige om, at EDB-gruppens trainee-program har gjort omstillingen fra studiet til det private erhvervsliv meget lettere.

»Vi kommer med en ekstrem faglighed og en masse teori. Men vi har brug for lidt assistance til at bruge det i praksis. Det får vi gennem vores trainee-forløb, siger Anne Daugaard Larsen.

Hun suppleres af sin kollega.

»Vores uddannelsesforløb har drejet sig om at få alt det praktiske ned i rygsækken. Det føles ikke som om, man er tilbage på skolebænken igen,« siger Lone Ernst.

Hos EDB Gruppen er ledelsen meget bevidst om, at akademikernes trainee-forløb ikke må trække i langdrag. Efter fem års uddannelse skal de unge bidrage til virksomheden hurtigst muligt. Længden af et trainee-forløb er derfor forskelligt, alt afhængig af hvornår den enkelte er flyveklar. Det kan være efter fire, seks eller 12 måneder.

»Vi har skåret det teoretiske ned til et minimum. Men vi kunne ikke ansætte så mange nye akademikere uden et trainee-program. Der skal sættes struktur på indslusningen, så de kommer rundt i de rigtige afdelinger og får opbygget de rigtige kompetencer med det samme,« siger Jens Frølund.

Stjæler fra hinanden
I EDB Gruppen er det ingen hemmelighed, at ansættelsen af de nye akademikere gerne skulle blive en god forretning.

»Vi vil gerne have, at vores trainees bliver en nul-løsning efter de første 12 måneder. Det vil sige, at den indtjening, de har, matcher de udgifter vi har,« siger Anna-Louise Plougmand.

Og indtil nu ser det godt ud.

Akademikerne har en masse kompetencer, som EDB Gruppen kan bruge og bygge videre på.

»Og samtidig har vi muligheden for at påvirke folk på en helt anden måde, når de er nyuddannede«, siger Jens Frølund.

For ham er der i høj grad tale om en fremtidssikring af virksomheden.

»Flere af de kompetencer, som vi efterspørger, søger vores konkurrenter også. Vi kan ikke nøjes med at »stjæle« medarbejdere fra hinanden. Vi har også brug for at få nogle nye ind«, siger han.

Der er små 700 ansatte i EDB Gruppens moderselskab. Alle trainees har fået stillet et fast job i udsigt.