ECB's redningsplaner møder tysk kritik

På ECB's kommende møde torsdag ventes det, at banken vil begynde kvantitative lempelser for at undgå deflation i eurozonen.

Head of the German Institute for Economic Research (Ifo) Hans-Werner Sinn. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXANDRA BEIER

Disse tiltag kritiseres stærkt i Tyskland af både regeringen og pressen, hvilket afspejler den tyske befolknings skepsis over for ECB's planer.

Det skriver Financial Times.

I Tyskland er man bekymret for at landet og dets skatteborgere vil blive bebyrdede til fordel for de sydeuropæiske lande. Centralbankens formand, Mario Draghi, har annonceret, at byrden vil blive lige fordelt blandt de 19 eurozone lande. Desuden har Draghi svaret på kritikken med en sjælden set charmeoffensiv gennem interviews til flere tyske aviser.

Dette har ikke overbevist Hans-Werner Sinn, der er formand for den ledende tyske økonomiske tænketank Ifo og en af Draghis hårdeste modstandere. Sinn mener ikke, at de tyske skatteborgere vil kunne undgå at skulle blive ramt som følge af ECB's planer, hvilket han langt fra er den eneste til at mene i Tyskland.

- Nye amerikanske undersøgelser viser at den positive effekt ved køb af statsobligationer med al sandsynlighed er overdreven, skriver Gerald Braunberger, en af Tysklands førende journalister, i den tyske avis Frankfurter Allgemeine.

Den tyske regering er ligeledes skeptisk over for effekten af ECB's kvantitative lempelser. Merkel har blandt andet udtalt, at hun ikke ser det kommende møde som værende særligt afgørende over for euroens fremtid.