ECB varsler lave renter i lang tid

De ledende renter fra Den Europæiske Centralbank (ECB) vil forblive på det nuværende niveau gennem en længere periode, lyder det torsdag eftermiddag fra centralbankchef Mario Draghi.

Chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, varsler på sit pressemøde torsdag, at renterne vil forblive på det nuværende niveau i mindst et år fremover. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere på eftermiddagen har banken igen sænket indskudsrenten og refi-renten til nye rekordlave niveauer.

»Styrelsesrådet forventer, at de centrale renter vil blive på det nuværende niveau eller et lavere niveau i en lang periode,« siger centralbankchefen.Han tilføjer dog, at hvis de nuværende økonomiske udsigter varer ved, så vil renterne ikke blive sænket yderligere. Det kan kun komme på tale, hvis den økonomiske virkelighed ændrer sig.

ECB har samtidig sænket forventningerne til den økonomiske vækst samt inflationsforventningerne som følge af forhøjet usikkerhed omkring udviklingen i den globale økonomi samt bredere geopolitiske risici, siger Mario Draghi.

Det er nu forventningen, at BNP i eurozonen vokser med 1,4 pct. i 2016. Det skal sammenlignes med den tidligere forventning om en vækst på 1,7 pct. For 2017 er forventningen nu en BNP-vækst på 1,7 pct. mod tidligere 1,9 pct., og i 2018 ventes væksten af lande på 1,8 pct. mod tidligere 1,9 pct.

I 2016 ventes en inflation på 0,1 pct. - det er stærkt beskåret i forhold til den tidligere forventning om 1,0 pct. I 2017 venter ECB en inflation på 1,3 pct. mod tidligere 1,6 pct.

Tidligere på dagen sænkede ECB indskudsrenten med 10 basispoint til minus 0,40 pct. Den toneangivende rente, refi-renten, blev sænket med 5 basispoint til 0,00 pct.Bankens opkøbsprogram for obligationer blev derudover forhøjet med virkning fra april med 20 mia. euro til 80 mia. euro.