ECB under pres for at sænke renten

Det er i høj grad sandsynligt, at renten hos Den Europæiske Centralbank (ECB) sættes ned enten nu på torsdag eller ved næste rentemøde igen, der finder sted 5. december.

Foto: DANIEL ROLAND. Presset på Den Europæiske Centralbank (ECB) for at sætte renten ned eller låne flere penge ud til de europæiske banker er øget betydeligt på det seneste
Læs mere
Fold sammen

Presset på Den Europæiske Centralbank (ECB) for at sætte renten ned eller låne flere penge ud til de europæiske banker er øget betydeligt på det seneste

De finansielle markeder har da også sat næsen op efter, at der kommer en eller anden form for pengepolitisk lempelse på torsdag, når det 21 mand store styrelsesråd for ECB afvikler sit næste møde.

Det skyldes især, at inflationen på det seneste er raslet ned og i oktober lå på bare 0,7 procent i forhold til samme måned året før. Dermed er inflationen i de 17 eurolande nede på det laveste niveau i fire år og betydeligt under ECBs smertegrænse, som hedder tæt på eller under 2,0 procent på mellemlangt sigt. Det er tilmed en så lav inflation, at en del begynder at frygte deflation med faldende priser, som Japan har kæmpet med i tæt ved to årtier.

Arbejdsløsheden historisk høj

Samtidig fortsætter arbejdsløsheden med at ligge på et historisk højt niveau på 12,2 procent af arbejdsstyrken i eurolandene, hvilket lægger et nedadgående pres på lønninger og forbrug, hvorfor inflationen sandsynligvis forbliver lav længe endnu. Af samme grund venter eksempelvis Bank of America Corp., Royal Bank of Scotland and UBS, at ECB med italienske Mario Draghi som præsident, sænker sin udlånsrente i denne uge til 0,25 procent fra de 0,5 procent, som renten har ligget fast på siden maj i år. Analytiker i Danske Bank Pernille Bomholdt Nielsen siger dog, at ECB sandsynligvis først sætter renten ned ved det rentemøde, der skal finde sted torsdag 5. december i år.

»ECB har nemlig for vane at signalere på forhånd, at en renteændring er på vej, før de gør noget. Så vi tror, at ECB vil nøjes med at antyde, at renten sandsynligvis vil blive sat ned i december,« siger Pernille Bomholdt Nielsen. De fleste venter, at udlånsrenten hos ECB halveres fra 0,5 til 0,25 procent, mens indlånsrenten, også kaldet depositrenten, fastholdes uændret på nul procent.

Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, tror også, at det først er til december, at ECB slår til.

»Det kan ikke helt udelukkes, at de sænker renten nu på torsdag, men det mest sandsynlige er nok, at de venter til december.

Inflationen er godt nok aftaget på det seneste, men andre tal har peget på økonomisk fremgang. Samtidig skyldes den lave inflation især faldende priser på råvarer,« siger Helge J. Pedersen. Danmarks Nationalbank sættes i lidt af en pine, hvis ECB sætter refi-renten ned med 0,25 procentpoint til 0,25 procent. Udlånsrenten hos Danmarks Nationalbank er således nede på 0,2 procent, mens indlånsrenten hedder minus 0,1 procent. Det betyder, at bankerne skal betale for at have penge placeret i Danmarks Nationalbank.Men eftersom det er vanskeligt at forestille sig negative udlånsrenter, sådan at bankerne får penge for at låne i Danmarks Nationalbank, vil rentespændet mellem Danmark og Europa sandsynligvis blive indsnævret.

»Danmarks Nationalbank vil sandsynligvis kun sætte udlånsrenten ned fra 0,2 til 0,1 procent, mens indlånsrenten måske godt kan falde til minus 0,2 procent,« siger Kai Lindberg, der er cheføkonom hos Lån & Spar Bank.

Vil sandsynligvis styrke kronen

Cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank tror også, at Danmarks Nationalbank vil nøjes med at sætte renten ned til 0,1 procent. Det kan godt komme til at styrke den danske krone en smule. De seneste dage har 100 euro kostet 745,840 kroner på valutamarkedet. Det er mindre end den danske centralkurs over for euroen, der hedder 746,038 kroner for 100 euro. Så kronen ligger på den stærke side af centralkursen og den position vil blive øget, hvis Danmarks Nationalbank sænker renten mindre end ECB.

En mulighed er også, at ECB igen begynder at tildele bankerne billige lån. ECB har oversvømmet finansmarkedet med billige lån ad to omgange med de såkaldte Long Term Refinancing Operations (LTRO).

Første gang var i december 2011, da bankerne fra eurozonen lånte 489 milliarder euro hos ECB. Anden gang var i februar sidste år, da de fik 530 milliarder euro i lån hos ECB. Men bankerne har på det sidste betalt en betydelig del af disse lån tilbage, hvilket har trukket renterne op og har været med til at styrke euroen. Det er derfor sandsynligt, at ECB annoncerer en ny runde med LTRO-lån enten nu på torsdag eller i starten af december.