ECB sparker atter liv i finansmarkederne

Den Europæiske Centralbank (ECB) har tirsdag sat fut i de finansielle markeder, da banken har været ude at sige, at det vil sætte fart på sit opkøbsprogram frem mod sommerferien.

AFP PHOTO / DANIEL ROLAND Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har sparket liv i finansmarkederne med faldende renter, svækket euro og et europæisk aktiemarked i hopla med plusser over det meste af kontinentet.


Ud over at accelerere sit opkøbsprogram har ECB sagt, at den er klar til at forlænge opkøbsprogrammet, hvis det bliver nødvendigt. Programmet er på 60 mia. euro om måneden og løber efter planen til og med september næste år.
Desuden har banken meldt ud, at indskudsrenten teoretisk set kan blive sænket yderligere, end den er nu, hvor den ligger på minus 0,20 pct.
Ifølge Simon Fasdal, der er obligationschef i Saxo, har tirsdagens udmeldinger fra ECB med reaktionerne på finansmarkederne alle haft den ønskede effekt.

- Det interessante er at se det meget klare handelsmønster omkring kvantitative lempelser er tilbage i dag; nemlig at samtidig med at renterne falder, svækkes euro, og aktierne stiger. Det er ret tydeligt, at det er den effekt, ECB vil have frem i markedet, og de melder klar til at hæve barren, siger Simon Fasdal i en kommentar.

Reaktionen er da også meget tydelig, da renterne rundt i rundt Europa falder op mod 10 basispoint, mens de fleste europæiske aktiebørser stiger 1,5-2 pct. Euro er samtidig svækket med omkring 1 pct. i forhold til den amerikanske dollar, hvilket især er godt for de virksomheder, som eksporterer til USA.

Hos Sydbank undrer cheføkonom Jacob Graven sig over, at finansmarkederne reagerer så voldsomt, da der ikke er blevet givet deciderede garantier fra ECB.

- Meldingen fra ECB er ikke dramatisk. ECB vil skrue op for obligationsopkøbene i de kommende uger for at kompensere for, at opkøbene i juli og august bliver mindre end planlagt, fordi der er lav aktivitet på markedet hen over sommeren. Der er altså ikke tale om, at ECB vil sprøjte flere penge ud end de hidtil planlagte 60 milliarder euro om måneden, men blot at pengeregnen vil blive fremrykket i de kommende uger, siger han i en kommentar.

Han vurderer, at nogle investorer måske tolker meldingerne som om, at ECB vil gøre mere for at holde obligationsrenterne nede og aktiekurserne oppe.

- Det, mener vi dog, er en overfortolkning. ECB's obligationsopkøb sigter ikke specifikt på at sikre en bestemt udvikling på de finansielle markeder, men primært på at løfte inflationsforventningerne, så den aktuelt kritisk lave inflation ikke bider sig fast, siger Jacob Graven.