ECB-medlem ser helst skræmmevåben ubrugt

Det ville være bedst, hvis Den Europæiske Centralbanks program for opkøb af statsobligationer, også kendt som OMT-programmet, ikke bliver udløst.

Foto: Brian Bergmann

Det mener Belgiens centralbankchef Luc Coene, der også sidder i ECB's bestyrelse.

- Den ideelle situation ville være, hvis OMT aldrig blev brugt. Det er som et skræmmevåben. Hvis du bruger det, giver det bare nye spørgsmål og problemer, siger Luc Coene ifølge Bloomberg News i forbindelse med World Economic Forum i Davos.

Ingen lande har endnu gjort brug af OMT-programmet, som blev lanceret i juli 2012, da der vil følge en række skræppe krav til budgetstramninger med i købet.

Luc Coene håber nu, at landene selv kan løse sine underliggende, strukturelle udfordringer og skabe vækst i 2013.

- Der er grænser for, hvad en centralbank kan gøre. Regeringerne kan lave de justeringer, der får økonomien til at vokse igen. Det kommer vi til at høre igen og igen i år. Næste skridt kommer ikke fra ECB, siger Luc Coene til Bloomberg News.

Herman van Rompuy, præsident for EU-Rådet, udtalte desuden i weekenden, at euroen ikke længere er truet på eksistensen. Ifølge ham blev 2012 vendpunktet, og euroområdet er nu i fremgang. Der vil dog gå noget tid, før det kan ses på arbejdsløsheden, siger han til Bloomberg News.