ECB klar til at pumpe flere penge i omløb

Hvis det viser sig nødvendigt, vil ECB pumpe langt flere penge ud i europæisk økonomi, end den allerede nu er i gang med, fastslår bankens cheføkonom.

ECB i Frankfurt 26. august 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPH SCHMIDT

Den Europæiske Centralbank (ECB) er klar til at øge sit i forvejen gigantiske program for opkøb af især obligationer, hvis der skulle blive behov for det.

Det fastslår det tyske medlem af ECBs direktion, Peter Praet, som ofte kaldes for ECBs cheføkonom.

Det er den sidste tids hastigt faldende priser på mange råvarer og lidt dårligere udsigter for væksten i verdensøkonomien, som truer med at skade ECBs mål om, at få inflationen op i nærheden af to procent.

»Den sidste tids udvikling i verdens­økonomien og råvarepriserne har øget den nedadgående risiko for, at vi ikke opnår en bæredygtig inflation tæt på to procent,« udtalte Peter Praet i Tyskland.

Han tilføjede, at der ikke bør være den mindste tvivl om, at Styrelsesrådet for ECB står klar til at handle om nødvendigt.

Kommentaren fra Peter Praet kommer kun én dag efter, at ECBs vicepræsident, Vitor Constancio fra Portugal, udtalte, at Styrelsels­rådet »står klar til at bruge alle midler, der er til rådighed, hvis det bliver nødvendigt for at presse inflationen op.«

Inflationen i de 19 eurolande var i juli nede på kun 0,2 procent, hvilket er milevidt fra ECBs mål. Kerneinflationen, der ikke medregner udviklingen i energi og føde­varer, ligger lidt højere. Men stadig er inflationen meget langt fra ECBs officielle mål.

ECB opkøber for tiden især obligationer for 60 milliarder euro om måneden. Dermed presser de den lange rente ned, svækker euroen og pumper penge ud i europæisk økonomi. Alt sammen med det formål at få mere gang i økonomen, øge beskæftigelsen og få sat mere fart på inflationen, som historisk set især er kommet fra stigende lønninger på arbejdsmnarkedet. ECB forsøger således at presse europæisk økonomi op i fart og planlægger at fortsætte sine opkøb mindst frem til og med september 2016.

Men Peter Praet siger, at dette program for opkøb kan blive justeret, hvis det viser sig nødvendigt. Det er både størrelsen af opkøbene, sammensætningen på typer af værdipapirer, der købes op, og længden af opkøbene, som kan blive øget, hvis det skulle blive nødvendigt.

Da ECB første gang annoncerede sine opkøb, som blev indledt i begyndelsen af året, førte det til store stigninger på aktiemarkedet. Det samme blev set i USA, hvor Federal Reserve over tre omgange har fore­taget massive opkøb af især amerikanske stats- og realkreditobligationer. De amerikanske opkøb er dog nu udfastet og nu venter alle på, at renten i USA snart får det første lille nøk opad i tæt ved ti år.