ECB ignorerer politisk pres for rentesænkning

ECB lader til at være godt tilfreds med den seneste stigning i dollarkursen. Banken fastholder sin prognose for et opsving, og derfor ligger renten fast.

ECB ignorerer politisk pres for rentesænkning - 1
Trods pres fra bl.a. Tyskland og Frankrig valgte den Europæiske Centralbank på sit møde i går at fastholde den nuværende rente. Der er slet ikke behov for en rentesænkning, mener bankens topchef Jean-Claude Trichet. Foto: AFP
Læs mere
Fold sammen
Hverken danskere eller andre europæere skal regne med at slippe billigere i rente, selv om opsvinget er svagt. Den Europæiske Centralbank (ECB) afviser fuldstændig at lytte til politikernes krav om lempelser, og fastholder at renteniveauet er »passende«.

Det står klart efter et ECB-møde i går, hvor euro-renten blev fastsat til uændrede to procent. Flere analytikere havde forventet, at banken i sine udtalelser ville åbne en dør på klem for rentefald i de kommende måneder, men sådan gik det ikke.

Et moderat opsving er allerede i gang, fremhæver ECB. Eksporten vil nyde godt af stærk global vækst. Forbruget i Europa vil blive styrket af skattelettelser i flere lande samt af en forbedret beskæftigelse senere på året. Europas virksomheder vil begynde at investere mere.

»Af alle disse grunde er vores hovedscenario om et fortsat, gradvist opsving i løbet af 2004 og 2005 fortsat gyldigt. Det synspunkt deles af alle tilgængelige prognoser og fremskrivninger, og afspejler sig også i udviklingen på finansmarkederne,« sagde ECB-chef Jean-Claude Trichet på en pressekonference efter gårsdagens møde.

Både Tysklands kansler Gerhard Schröder og Frankrigs premierminister Jean-Pierre Raffarin har ellers opfordret ECB til at sænke renten for at hjælpe Europas virksomheder ud af de problemer, som den svage dollar har skabt.

Ifølge en ny prognose, som Danske Bank sendte på gaden i går, betyder dollarsvækkelsen, at det internationale opsving i det store hele går uden om Europa. Dermed er det op til den hjemlige efterspørgsel fra forbrugere og virksomheder at sætte skub i opsvinget.

»Og så plejer der at være god grund til skepsis,« skriver banken med henvisning til, at forbruget i blandt andet Tyskland har skuffet fælt i årevis.

Europas økonomi har dog fået en hjælpende hånd de seneste dage. På to uger er euroen faldet næsten seks procent i kurs over for dollaren. Det fald er kommet efter, at flere ECB-folk har antydet, at de fandt euro-kursen overdreven.

»ECB ser ud til at være godt tilfreds med den seneste svækkelse af euroen, for den er holdt op med at nævne valutakursen i sin udtalelse. Banken lader til at mene, at den har gjort sin holdning klar, og at det har haft en klar betydning for kursen,« siger senioranalytiker Reijo Heiskanen fra Nordea.

Efter den klare melding fra Trichet regner han ikke med, at ECB kommer til at sænke renten i foreløbig, med mindre der sker en klar forandring til det værre af konjunkturerne.

Hvis den forudsigelse holder stik, er der heller ikke udsigt til lavere rente i Danmark. Nationalbanken følger nemlig normalt beslutningerne fra ECB slavisk.

Heller ikke den britiske nationalbank ændrede sin rente, da den holdt møde i går. Men Bank of England hævede renten til fire procent i sidste måned, og der er udbredte forventninger om, at der er flere renteforhøjelser på vej.