ECB holder græsk smitte væk fra Sydeuropa

Vil uroen på finansmarkederne brede sig til resten af Sydeuropa? Mandag lykkedes det ECB at forhindre større rentestigninger på statsobligationer fra kriselandene. Men den virkelige smittefare findes ikke på finansmarkederne, men foran pengeautomaterne, advarer italiensk økonom.

Med en lukket glasdør imellem sig skændtes græske pensionister mandag med en medarbejder i en lukket filial af National Bank om, hvordan de skal bære sig ad med at få fat i nogle penge.?Foto: Stefanos Rapanis/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Grækenland vakler videre mod afgrunden, arbejdede ECB mandag ihærdigt for at undgå, at andre lande bliver trukket med.

Og indtil videre ser det ud til at lykkes: Portugal, Spanien og Italien snøfter, men de er ikke blevet smittet.

Mandag var ECB på markedet for at opkøbe statsobligationer fra i hvert fald Tyskland og Italien, oplyser kilder til Bloomberg, og iagttagerne så det som hovedgrunden til, at man undgik større kursskred på markederne i Sydeuropa.

Mandag steg renten på portugisiske tiårige statsobligationer med 0,3 procent, mens de italienske og spanske renter gik op med en kvart procent. Da den tyske rente samtidig faldt 0,1 procent, voksede spreadet – renteforskellen mellem tyske og for eksempel italienske statsobligationer – lidt mere.

Men vi er meget, meget langt fra de tilstande, der herskede på eurokrisens højde­punkt. Den portugisiske rente kom lige akkurat over tre procent mandag. For tre år siden stod de portugisiske renter og dirrede omkring 12-14 procent, og først da ECB-chef Mario Draghi i juli 2012 lovede at gøre, »hvad der måtte være nødvendigt« for at redde euroen, begyndte renterne at falde. Så sent som i november 2014 var de portugisiske renter højere end nu.

Draghi har stadig ikke haft brug for sit løfte; programmet for opkøb af statsobligationer, Outright Monetary Transactions, er en kanon, som aldrig er blevet affyret. Det, som ECB gjorde mandag, var at købe op under sit nye QE-program – QE for Quantitative Easing – som han efter amerikansk inspiration offentliggjorde i januar i år. Programmet går ud på, at ECB hver måned frem til oktober næste år vil bruge 60 milliarder euro på at købe både statslige og privatudstedte obligationer. Og med OMT i baghånden kan ECB altså gøre mere endnu.

»Vi er i ukortlagt farvand, og reaktionen fra ECB vil være afgørende for markederne,« sagde Søren Mørch, chef for obligations­handel hos Danske Bank, til Bloomberg.

»Indtil nu har markederne fungeret bedre, end jeg havde forventet, men jeg vil ikke udelukke, at ECB vil fremrykke sit QE-program med større hast, hvis tingene bliver værre.«

Det er først og fremmest Portugal og Italien, som finansmarkederne har kig på, og det er man helt bevidst om begge steder.

»Grækenlands udtræden af euroen ville åbne en Pandoras æske, og ingen ved med sikkerhed, hvad den ville indeholde,« konkluderer en analyse i det portugisiske dagblad Publico.

»Det er rigtigt, at EU i dag er meget stærkere end for nogle år siden, men i det øjeblik, det er bevist, at et land kan træde ud af euroen, med billeder fra Athen som går verden rundt, vil man ud over de politiske diskussioner åbne en breche, som vil udgøre en udfordring for både investorer og spekulanter. Tilfældene er forskellige, men Portugal ville hurtigt blive set som en mulig kandidat til at forlade euroen.«

 

I Italien søgte økonomiminister Pier Carlo Padoan at berolige markederne ved at henvise til ECBs opkøbsmuligheder.

»Husk, at vi ikke er i 2011; i dag er institutionerne mere solide, og det samme er vores økonomi,« sagde Padoan til avisen Corriere della Sera.

Men i sidste ende er det op til borgerne på gaden, foran pengeautomaterne, om Sydeuropa holder sig fri af smitten.

»Det er vanskeligt at forestille sig et spekulativt angreb på Italien, men på det psykologiske plan er smitte mulig. Hvis den græske situation skulle blive virkeligt forværret, og hvis ECB efter en statsbankerot skulle suspendere tildelingen af nødlikviditet til de græske pengeinstitutter, er alt muligt,« siger den italienske økonom Luigi Zingales ved Chicago University til avisen La Stampa.

»Og i denne situation vil spørgsmålet i forhold til italienerne, som følger med i alt dette, være: Vil de også begynde at trække deres penge ud af bankerne, eller ej?«

Også dét er man klar over i Sydeuropa. Karakteristisk nok udviklede tingene sig mandag værre på de sydeuropæiske aktiemarkeder, hvor ECB jo ikke er aktiv; aktierne i Milano og Lissabon faldt over fem procent – og værst gik det ud over bank­aktierne.