ECB giver pengemarkedet rekordstort pengeindskud

I et forsøg på at dæmme op for den finansielle krise sendte ECB tirsdag et historisk stort pengebeløb ud på pengemarkedet, som kvitterede med rentefald.

De europæiske pengeinstitutter får al den likviditet, de kan ønske sig til jul. Det står klart, efter Den Europæiske Centralbank tirsdag sendte et historisk stort engangsbeløb - 2597 milliarder kroner - ud i pengemarkedet ved sin auktion over refinansieringsarrangementer, der løber hen over nytår.

Auktionen er både ekstraordinær og historisk. Det er den første af to planlagte auktioner, som holdes i fællesskab mellem centralbankerne i Schweiz, USA, Canada, Storbritannien og eurozonen. Den næste auktion begynder på torsdag den 20. december. De ekstraordinære indgreb sker for at dæmme op for den finansielle krise.

- Det her er virkelig markant. Ikke nok med, at ECB tildeler 348 milliarder euro hen over nytår, de har endda sagt på forhånd, at de garanterer, det bliver til en rente på 4,21 procent. Det viser, at ECB tager situationen alvorligt, siger chefanalytiker hos Nordea Anders Matzen til RB-Børsen.

Pengemarkederne reagerede på den megen ekstra likviditet med betydelige rentefald.

/ritzau/