ECB frygter ikke stærk euro

Europas opsving er ikke truet af den stærke euro. Det mener Den Europæiske Centralbank, der dermed modsiger politikere og erhvervsfolk.

ECB frygter ikke stærk euro - 1
ECBs øverste chef franskmanden Jean-Claude Trichet var heller ikke i går lydhør over for de mange velmenende råd fra europæiske toppolitikere og forretningsfolk om at sænke euroens rente. <br>Foto: Katja Lenz Fold sammen
Læs mere
Den kraftige styrkelse af euroen over for især dollar får ikke Den Europæiske Centralbank (ECB) til at frygte for økonomien.

Det sagde bankens chef Jean-Claude Trichet på sit månedlige pressemøde i går. Flere og flere politikere opfordrer ellers ECB til at sænke renten for at modgå udviklingen, deriblandt den tyske økonomiminister.

»Selv om den seneste udvikling i valutakurserne sandsynligvis vil have en vis dæmpende effekt på eksporten, vil eksportvæksten fortsat drage fordel af den dynamiske ekspansion af verdensøkonomien,« sagde Trichet til pressen efter et møde, hvor ECB besluttede at fastholde den toneangivende euro-rente på to procent.

Dermed så banken bort fra de klagesange, der for tiden lyder fra mange europæiske virksomheder og politikere.

I går opfordrede både den tyske økonomiminister Wolfgang Clement, det tyske handelskammer DIHK og den belgiske premierminister Guy Verhofstadt ECB til at sænke renten. Lavere rente vil efter deres mening hjælpe virksomhederne til at overleve valutamarkedernes ugunst, og måske også udløse en svækkelse af euroen.

Men Jean-Claude Trichet ser ikke noget behov for lempelser af pengepolitikken. Der er opsving i verdensøkonomien, forklarede han på pressemødet i går.

Ingen bekymring
»Og også for euro-området er de seneste oplysninger om produktion og tillid forenelige med fortsat opsving i økonomien, og væksten skulle tage til i løbet af 2004. Den vurdering støttes af alle tilgængelige officielle og private prognoser, så vel som af udviklingen på finansmarkedet,« sagde Trichet.

Nye tal viste i går, at arbejdsløsheden i euro-området var på 8,8 procent i november. Det var fjerde måned i træk med så mange arbejdsløse. Men i Tyskland blev der 21.000 færre ledige i december, korrigeret for sæsonudsving.

En del valutaanalytikere havde regnet med, at Trichet ville benytte lejligheden til at udtrykke bekymring over den stærke euro, og dermed åbne døren for intervention i valutamarkedet eller måske ligefrem en rentenedsættelse. Det udløste i går formiddag en mindre svækkelse af euroen.

Men efter pressemødet blev den fælles valuta igen styrket over for dollar, og kursen er nu stort set tilbage på tirsdagens rekordniveau.

Også den britiske nationalbank Bank of England valgte i går at fastholde sin rente. Men de fleste analytikere regner ifølge nyhedsbureauet Reuters med, at renten snart bliver sat op fra de nuværende 3,75 procent for at dæmpe den kraftige vækst i briternes forbrug.