ECB fastholder som ventet den rekordlave rente

Den Europæiske Centralbank, ECB, fastholder sin ledende rente på 0,00 pct. helt som ventet. Centralbanken holder ligeledes fast i en indlånsrente på minus 0,40 pct.

EPA/RONALD WITTEK Fold sammen
Læs mere
Foto: RONALD WITTEK

Fokus rettes nu mod pressemødet kl. 14.30, hvor der vil blive lyttet godt efter, hvad centralbankchef Mario Draghi har at sige. Men Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken, venter ikke, at det store skyts er kørt frem.

- Draghi skal balancere mellem at anerkende den seneste tids bedring i de økonomiske nøgletal og den stigende inflation, samtidig med at han skal undgå at lyde for høgeagtig, hvilket kan skabe uhensigtsmæssige udsving på de finansielle markeder, skriver Jes Asmussen i en kommentar.

Der er nemlig stor fokus fra de finansielle markeder på, hvornår ECB med Mario Draghi i spidsen begynder at stramme pengepolitikken. Og om det via hans tale kan tolkes som om, at det vil ske tidligere end ventet.

- Det er efter vores vurdering for tidligt at forvente større signaler om ændringer i den fremtidige pengepolitik. I det hele taget venter vi, at dagens pressemøde vil byde på en relativt kedelig ECB-chef, der overordnet set vil fastholde budskabet fra rentemødet i december, påpeger Jes Asmussen.

ECB fastholder ligeledes sit opkøbsprogram for obligationer på 60 mia. euro til og med udgangen af 2017, efter at det blev forlænget i december. Opkøbene for 80 mia. euro udløber i marts 2017, og det nye opkøbsprogram tager så over.

Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, siger, at han bider mærke i, at ECB slår fast, at obligationsopkøbene kan blive hævet i løbet af året, hvis de økonomiske udsigter forværres, eller at inflationen ikke stiger.

- Enkelte havde ellers på forhånd spekuleret i, at ECB måske vil nedtrappe opkøbene i lyset af, at de økonomiske nøgletal i de seneste uger har vist stærkere økonomisk vækst og stigende inflation. Men de tanker skyder ECB nu eftertrykkeligt ned. Dermed kan danskere med variabelt forrentede lån fortsat sove trygt i sikkert forvisning om, at renten vil være ekstremt lav i hvert fald et stykke tid endnu, skriver Jacob Graven i en kommentar.

- Vi forventer højst små nuanceændringer i Draghis ord om økonomien og renteudsigterne i dag. Men selv mindre ændringer i Draghis ordvalg har potentiale til at give dønninger på de finansielle markeder, lyder det fra Sydbanks cheføkonom.

/ritzau/FINANS