ECB-chef under pres holder fast i renten

Faldende inflation, færre penge i omløb i de europæiske banker og det politiske drama i USA er nogle af de faktorer, der presser centralbankschef Mario Draghi til at komme med nye tiltag. Han holdt dog renten i ro i dag.

ECB-chef, Mario Draghi valgte ikke at sænke renten i dag, men han er stadig presset. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

Det er sjældent et problem, når skyldnere høvler af på deres gæld i et hurtigere tempo end først antaget. Men det er ikke desto mindre blevet et vigtigt emne for chefen for den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, der i dag holdt rentemøde.

Centralbankschefen valgte - som forudsagt af markedet - at holde den toneangivende rente på 0,5 procent i dag. Men det er ifølge Nykredits chefanalytiker Ulrik Bie ikke et udtryk for, at Draghi ikke har problemer.

De europæiske banker er nemlig blevet så gode til at betale af på deres lån til centralbanken, at der er sket et drastisk fald i den samlede mængde likviditet i bankerne. Og det lægger et opadgående pres på renten, siger chefanalytiker hos Nykredit, Ulrik Bie.

»Det vigtige for ECB er jo at få segmenteret rentekurven og få markedsdeltagerne til at forstå, at pengemarkedsrenterne ikke kommer til at stige fra det nuværende niveau,« siger han til Berlingske Business.

Overskudslikviditeten falder drastisk

Den såkaldte overskudslikviditet i det finansielle system i Europa er dalet kraftigt siden det seneste rentemøde fra cirka 245 milliarder til omkring 200 milliarder.

Overskudslikviditeten er groft sagt forskellen mellem, hvor mange rede penge bankerne samlet har liggende i pengetanken i forhold til, hvad de har brug for.

I normale tider bør overskudslikviditeten være omkring 0, men under den finansielle krise har ECB via såkaldte LTRO'er sørget for at poste masser af penge ud til bankerne og overskudslikviditeten har været helt oppe omkring 800 milliarder euro.

At bankerne nu er ivrige med at betale af på deres lån, kan derfor være et sundhedstegn. Men der er stadig store problemer i mange især sydeuropæiske banker, som ECB bliver nødt til at forholde sig til, siger seniorøkonom hos Jyske Bank,Tina Winther Frandsen.

»Vi har stadig problemer med de finansielle forhold. Der er stor forskel på nord og syd, og vi kan se, at pengepolitikken simpelthen ikke virker i Sydeuropa. Der er kreditklemme med ekstrem svag udlånsvækst. Og det taler for, at der kan komme yderligere lempelser,« siger hun til Berlingske Business.

Europa har brug for lave renter

Det er derfor især de nordeuropæiske banker, der er begyndt at høvle kraftigt af på deres LTRO-lån, hvilket kan indebære en risiko for rentestigninger. Det er bestemt ikke, hvad Europa har brug for i en situation med både lav vækst og inflation.

»Men hvis ECB kan få overbevist om, at renten vil forblive på det nuværende niveau eller lavere i lang tid fremover, så er det ikke sikkert, at renterne skal stige. Så det vigtige er, at ECB på en troværdig måde kan overbevise om, at de vil holde renterne i ro de næste par år,« siger Ulrik Bie.

En anden faktor, der presser Mario Draghi er, at euroen i løbet af de seneste par måneder er blevet styrket i forhold til andre vigtige valutaer.

På grund af det politiske drama i USA - der har skabt usikkerhed om amerikansk økonomi - har den amerikanske centralbank Federal Reserve meldt ud, at den vil fortsætte sin offensive pengepolitik og købe obligationer for 85 milliarder dollar om måneden.

Stærk euro presser Draghi

Det har betydet, at dollaren er faldet til det laveste niveau overfor euroen siden februar, hvilket gør det sværere for europæiske virksomheder at konkurrere med de amerikanske.

Og selv om ECB officielt har inflationen som eneste styringsmekanisme - og ikke nogen valutakurspolitik - så er det noget, der gør indtryk hos Draghi og company.

»De ligger jo også og opererer med nogle smertegrænser, fordi hvis euroen bliver for stærk, så dør det eksportdrevne opsving. Så derfor er det her - på det her tidspunkt, hvor inflationen er meget lav - noget, der spiller en større rolle i deres beslutningsunivers,« siger Ulrik Bie og fortsætter:

»Og derfor bliver de ved med at holde alt i spil, fordi de er nødt til at tæmme euroen, så den ikke bliver alt for stærk i den konkurrence, der foregår med Federal Reserve,« siger han. 

Ikke noget tiltag i dag

I en rundspørge lavet af finanstjenesten Bloomberg ramte samtlige 52 økonomer korrekt med deres spådom om, at Draghi holdte renten i ro i dag, hvilket også var buddet hos både Nykredit og Jyske Bank.

Det hænger ifølge Tina Winther Frandsen sammen med, at vi har fået en række positive nøgletal omkring europæiske økonomi på det seneste.

»Vækstnøgletallene følger nogenlunde det manuskript, som ECB har skrevet om et afdæmpet opsving. Det er det, nøgletallene lægger op til,« siger hun til Berlingske Business. 

Der sker noget i 2013

Begge økonomer tror dog på, at ECB inden årets udgang vil komme med enten en rentenedsættelse eller komme med andre tiltag.

»Vi tror på ECB, når de siger, at de kommer med mere stimulans. Der kan komme en rentenedsættelse, og der kan mere lang likviditet,« siger Ulrik Bie og fortsætter:

»Men når det ikke kommer i dag, så er det fordi, at man skal have et figenblad at holde det op på, og lige nu ser vi, at tillidsindikatorerne for den europæiske økonomi bevæger sig i den rigtige retning. Og det gør det lidt svært for dem at rykke på det lige nu.«