ECB-chef roser lønnedgang

Jean-Claude Trichet roste i går aftaler om lønnedgang i europæiske virksomheder.

Læs mere
Fold sammen
BRUXELLES: Hvis slagteriarbejderne hos Tulip i Ringsted og hos Opel, VW og Siemens i Tyskland er utilfredse med at måtte gå ned i løn, kan de i det mindste glæde sig over, at de bidrager positivt til Europas konkurrenceevne.

Sådan lød beskeden i går fra chefen for Den Europæiske Centralbank, Jean-Claude Trichet, da han i går talte ved de europæiske arbejdsgiveres stormøde i Bruxelles.

»Nylige begivenheder i et antal vigtige virksomheder i Europa viser, at arbejdsmarkedets parter er bevidste om den kollektive fordel af at udnytte ressourcerne bedre. Det ser man ved, at arbejdere og arbejdsgivere har kunnet enes om forholdsregler, der bevarer konkurrenceevnen og sikrer beskæftigelsen,« lød det fra Trichet, der i øvrigt brugte det meste af sin meget lange tale på at forsvare ECBs fastholden af lav inflation, som det overordnede mål i eurozonen.

ECBs franske topchef sagde samtidig, at selv om den finanspolitiske disciplin i Europa langt fra har været tilfredsstillende, så er der sket markante forbedringer i de seneste år. Og det i modsætning til USA, som følgende sætning var møntet på:

»I andre store økonomier uden for Europa har de budgetmæssige underskud nået meget høje niveauer under den seneste økonomiske afmatning, og gældsraten i disse lande har nu taget en meget bekymrende retning,« sagde Trichet, der understregede, at den forbedrede budgetdisciplin i Europa demonstrerer, hvor vigtig det er ikke at svække stabilitetspagten.