ECB-chef: Også 2013 bliver et træls år

Den økonomiske vækst i eurozonen vil stabilisere sig, men det kommer til at være på et meget lavt niveau, lyder budskabet fra Mario Draghi under World Economic Forum i Devos.

Foto: PASCAL LAUENER. "Jeg har gjort mit, nu er det jeres tur". Sådan lød det overordnede budskab fra centralbankschef, Mario Draghi til EUs ledere i dag.
Læs mere
Fold sammen

I løbet af det seneste halve år er uroen omkring euroen og flere af de gældsplagede lande på de finansielle markeder blevet en del mindre. Men der er lang vej igen, og vejen er stejl. Nu er det på tide, at vi ser eurozonens lande implementere mange af de reformer, som de har lovet.

Sådan lød det overordnede budskab fra chefen for den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, da han fredag formiddag stillede op til interview ved World Economic Forum i Devos.

"Situationen er, at vi ser en positiv effekt på de finansielle markeder. Men vi kan ikke se, at det smitter af på den reale økonomi endnu," sagde Mario Draghi.

"Er vi tilfredse? Jeg må sige, at juryen er stadig ude at votere. For vi har endnu ikke set det samme momentum i realøkonomien. På det punkt bliver vi nødt til at gøre meget mere," sagde han.

Nu er det reform-tid

Mario Draghi sendte dermed et stærkt signal til flere af de europæiske landes ledere, om at Centralbanken nu har gjort sin opgave - blandt andet ved i efteråret at love opkøb af statsobligationer i gældsplagede lande, der har brug for det - nu er det landenes tur til at vise deres vilje til at indføre reformer.

Ifølge centralbankchefen bør 2013 blive et "implementeringsår", hvor eurolandene over en bred kam indfører reformer, der kan føre til øget konkurrenceevne og skabe vækst. Vi skal dog ikke regne med, at væksten kommer buldrende som et lyntog i høj fart, men som et gammelt bumletog.

"Vores opfattelse er, at de økonomiske aktiviteter vil begynde at stabilisere sig i anden halvdel af 2013, men på et meget lavt niveau," sagde Mario Draghi.

Centralbankschefen mener, at den eneste måde at få en bæredygtig vækst tilbage er via reformer og finanspolitiske stramninger. 

Vækst kan ske via stramninger

Men han advarede også mod opfattelsen af, at der er et modsætningsforhold mellem finanspolitiske stramninger og vækst. Ifølge Draghi hænger det sammen med, at mange regeringer satser for ensidigt.

"Meget ofte bliver finanspolitiske reformer indført under stress og pres fra de finansielle markeder. Mange regeringer har simpelthen bare hævet skatter og skåret ned i deres budgetter. Og det har været med til at sænke væksten," siger han.

Mario Draghi opfordrede til også at satse på strukturelle reformer, der øger landenes konkurrenceevne og muligheder for eksport. Og så kom han med en tilskyndelse til at lade vær med at se helt så sort på den samlede økonomi i Europa.

"Vi har en tendens til at glemme styrken i euroområdets økonomi. Vi har performet bedre end noget andet sted i verden de sidste 10-15 år," sagde han.