E-mail en ultimativ stressfaktor

På Bavarian Nordic skal man ikke spise topchefen af med en email. Peter Wulff nægter at tage del i email-racet. De er gode at have, mener han, men man skal ikke forvente altid at få svar indenfor en time. Der kan også gå tre uger, siger han. Fuldstændig som med et brev.

Peter Wulff. Født i København 1953. Student Vestre Borgerdyd, 1972, cand. scient i kemi fra Københavns Universitet 1980. Europæisk patentadvokat 1992. 1981-1997 i forskellige funktioner hos Ferrosan, hvor han endte som direktør for patent og licens. 1987-1997 Direktør for patent og licens i Neurosearch, 1994-97 underdirektør Bavarian Nordic og fra 1997 adm.dir. Har skrevet Peter Wulff & al: Marine Alkaloids. Bor i København. Er gift og har to sønner på 15 og 17 år. Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Hvornår slår du øjnene på?

»Ca. kl. 6.30, men ikke i weekenden. Ellers er det blevet en vane, og jeg vågner altid uden vækkeur. Det bliver til en skål müsli og en kop kaffe, så jeg kan nå at køre, inden den tunge trafik sætter ind. Jeg har ikke tålmodighed til at læse avis længe om morgenen, men jeg rejser meget og får på den måde læst en del aviser.«Hvordan starter din arbejdsdag?

»Jeg er her som regel klokken halv otte og bruger en times tid på email, rapportlæsning og andre ting, inden kollegerne kommer ved 8.30-tiden. I den time er der fred og ro.«Hvordan håndterer du dine emails?

»E-mail er både noget forfærdeligt og pragtfuldt. Man skal håndtere dem som korrespondance og sætte sig ud over, at folk forventer et svar indenfor en time. De må vænne sig til, at der godt kan gå op til tre uger. Fuldstændig som med et brev.

E-mailen er den ultimative stressfaktor, og den bliver misbrugt i mange organisationer. Vi er blevet bedre til at styre det herude, og folk, der refererer til mig, ved, at med en email er rapporteringspligten ikke udtømt. Den skal følges op af månedsrapporter eller telefonsamtaler. Mange mails ignorerer jeg, hvis der ikke står, hvad det drejer sig om, for jeg kan ikke acceptere, at den bliver brugt som forceret kommunikationsmiddel. Det er ikke fair overfor kolleger, og man skaber en stresset hverdag for alle.«

Hvordan stukturerer du din arbejdsdag?

»Med elektronisk kalender. Med mobiltelefoner har jeg det lidt som med email. For det første er det altid kun Bavarian Nordics hovednummer, der er listet på pressemeddelelser. Derudover har jeg to mobiltelefoner, en som jeg giver til kolleger i firmaet og enkelte andre og en til forretningsforbindelser. Den sidste er næsten altid lukket uden for normal arbejdstid, men jeg aflytter telefonsvareren en gang om dagen. Det er dødirriterende, når folk tror, at de kan genere en på alle tidspunkter med telefonopringninger. Igen moderne teknologi som bliver misbrugt til at skabe en stresset hverdag. Man skal ikke hoppe med på den, simpelthen.«Hvordan håndterer du stress?

»For det første skal man lade være med at lade sig stresse. Stress kan ikke helt undgås, for der er dage, hvor en deadline skal nås, men en almindelig hverdag føler jeg mig ikke stresset. Det eneste er, hvis jeg kan se, at en medarbejder ikke har det godt. Det er slemt. Travlhed gør ikke noget, så længe det er sjovt. Men man skal acceptere, at der er grænser for, hvor meget man kan nå.Holder du frokostpause?

»For det meste i vores kantine. Jeg vil ikke sige altid, for der kan være et eller andet møde, jeg skal forberede mig til, mens jeg spiser frokost. Men vi har indført en frokostordning, netop med det formål at samle alle 40 medarbejdere en gang om dagen.«Hvor lang er din arbejdsdag?

»Omkring ti timer og jeg slutter ved halv sekstiden. Jeg tror ikke, at man får meget ud af at hænge til klokken otte. Det er ikke produktivt.«Hvornår er du sammen med familien?

»For det meste om aftenen, når jeg er hjemme og i weekenderne. Vi er næsten altid hjemme om aftenen. Vi har store skolebørn på 15 og 17, som vi måske ikke ser så meget, fordi de skal læse lektier, men vi er sjældent ude i hverdagen. Jeg prøver så vidt muligt ikke at arbejde for meget i weekenden, bortset fra lidt rapportlæsning eller -skrivning.«Hvilke fritidsinteresser har du, og får du holdt ferie?

»Jeg kan godt lide at cykle i den del af året, hvor det er rart at være ude. I weekenden kan jeg godt finde på at tage en tur på 50-60 kilometer, udover Amager Fælled ud til Dragør, og så hjem gennem byen. Jeg elsker at stå på ski og har været afsted to gange i år. Det er skægt. Det er uartigt mod familien, hvis man ikke får holdt ferie, desuden har man også behov for en periode, hvor man kan komme væk. Men efter ti dage kan jeg godt blive lidt utålmodig«Hvordan slutter din aften?

»Jeg kan godt finde på at gå i seng efter TV-Avisen og nyhedstimen med en bog. Jeg læser tit spændingsromaner, og på en rejse fra Fjernøsten kan man nå en hel roman. Jeg har for nylig genlæst hele Sjöwall&Wahlöö-serien, som var meget samfundskritisk, da den kom frem. Det var sjovt at se, hvor meget opfattelsen af dem har forandret sig. De er jo ikke nær så provokerende i dag. Også de danske klassikere som Pontoppidans »Lykke-Per« og Tom Kristensen og Hans Scherfig genlæser jeg.«