E-boks' kunder kræver flere virksomheder

Digitalt. I begyndelsen var det kundemangel, som tyngede e-boks. Nu er situationen vendt på hovedet. Kunderne strømmer til og otte ud af ti kræver nu flere afsender-virksomheder.

Det seneste år har e-boks oplevet en sand strøm af nye kunder. Portalen har nu 1,2 millioner brugere tilmeldt tjenesten og bare i juni måned meldte 37.000 danskere sig til e-boks.Dermed er det ikke kunder, som e-boks mangler længere. Nu er det derimod virksomheder, der vil benytte tjenesten til at nå ud til brugerne.

En undersøgelse foretaget af Opinion blandt 10.000 af e-boks' brugere afslører, at otte ud af ti brugere ønsker flere afsendere.

- I begyndelsen var det svært for os at skaffe brugere. Det billedet har nu ændret sit. I dag må vi konstatere, at det er brugerne, som er et skridt foran virksomhederne, erkender administrerende direktør Henrik Andersen fra e-boks.

Der er i dag 350 afsendere – det vil sige virksomheder eller offentlige institutioner, som benytter e-boks til at sende regninger, lønsedler eller anden form for dokumenter elektronisk. En stor del af dem er de 98 storkommuner samt en overvejende del af alle banker og kreditinstitutter i Danmark.

Brede og dybdeMen kunderne ønsker mere end digital korrespondance med banken og kommunen. Hele 81 procent af de adspurgte mener, at flere moderne virksomheder bør være en del af e-boks.

- Vi mangler noget brede og dybde i de afsendere, der befinder sig uden for det offentlige og banksektoren. Det vi hører oftest er, at brugeren efterspørger de helt store sektorer som telebranchen og forsikringsbranchen, forklarer Henrik Andersen.

Han kunne godt tænke sig at tilbyde brugerne af e-boks adgang til forsikringsoversigter, som bliver sendt ud på papir en gang om året. Derfor har e-boks intensiveret salgsarbejdet det seneste år og har særligt rettet fokus mod de to førnævnte brancher.

Uden SkatMed de 1,2 millioner brugere på cv'et er det ifølge Henrik Andersen blevet lettere at tiltrække nye virksomheder. Men han erkender samtidig også, at virksomheden trods succesen ikke kan tage noget for givet.

Dette måtte e-boks sande, da en af de helt store afsendere i form af Skat meddelte, at den ikke længere ønskede at være en del af tjenesten. Fra årsskiftet er det dermed slut med at modtage elektroniske dokumenter fra Skat gennem e-boks.

- Rent prestigemæssigt er vi selvfølgelig kede af, at Skat ikke længere vil være med. For brugernes service er det uden tvivl bedst, hvis de blot skal logge ind på en portal, forklarer Henrik Andersen.Fakta om e-Boks:


- Mere end 1.200.000 e-Boks brugere pr. 1. juli 2007

- 350 afsendere inden for finanssektor, tele, forsikring, kommuner, energi, lønsedler, A-kasser

- Samarbejde med Post Danmark/ePosthuset

- Log på med adgangskode til netbank, Digital Signatur eller pinkode

- 30 mio. dokumenter i 2006 – svarer til mere end 300 tons papir, hvis det skulle printes