Dyrt at flytte fra hovedstaden

De stigende boligpriser i byerne ude på Sjælland betyder, at det ikke længere nødvendigvis er økonomisk attraktivt at flytte ud af København - specielt ikke, hvis det kræver to biler.

Dyrt at flytte fra hovedstaden - 1
Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Københavnerne vånder sig på grund af de skyhøje boligpriser og høje leveomkostninger. Men alternativet til storbylivet kan vise sig at være en endnu dyrere løsning.

Det kan f.eks. ikke svare sig for et ægtepar med to børn at flytte fra København til Helsingør, hvis de er tvunget til at have to biler for at få dagligdagen til hænge sammen.

Det er den overraskende konklusion af omfattende beregninger, som BRFkredit har foretaget for Berlingske Tidende. Beregningerne tager højde for forskelle i skat, boligpriser og udgifter til børnepasning.

»Boligpriserne i Helsingør er faktisk steget pænt, og hvis man skal have to biler for at få dagligdagen med job i København og børn, der skal hentes og bringes, til at hænge sammen, er det en langt dyrere løsning at have en villa i for eksempel Helsingør end at bo i København uden bil,« konstaterer cheføkonom Jens Christian Nielsen.

Beregningerne viser, at en familie med en årlig indkomst på 600.000 kr. således kun vil have et rådighedsbeløb på knap 125.000 kr., mens københavnerfamilien sidder tilbage med næsten 186.000 kr.

Forklaringen er, at boligpriserne uden for København er steget betydeligt, men også transporten, der for Helsingør-familiens vedkommende vil være på næsten 200 km om dagen, spiller en rolle.

»Det er vores indtryk, at op til 25 procent af bolighandlerne i for eksempel Slagelse, Næstved og Ringsted skyldes tilflytning fra hovedstadsområdet, hvor flere vælger at forlade lejligheden i brokvartererne, når familien vokser. Men der skal imidlertid tages hensyn til de højere transportudgifter, hvis arbejdspladsen fortsat ligger i København,« siger cheføkonom Jens Christian Nielsen fra BRFkredit.Business side 7