Dyrefoder fyldt med GMO

Alt dyrefoder i Danmark med soja er genmodificeret, viser en ny undersøgelse. Tallet overrasker fødevareministeren, som ser frem til nye mærkningsregler på området.

Alt soja-baseret foder indeholder rester af genmodificerede planter. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Danske køer og grise æder hver eneste dag genmodificeret foder. Langt det meste dyrefoder indeholder soja, og en ny undersøgelse fra Plantedirektoratet viser, at samtlige sojafoderblandinger indeholder rester af genmodificerede planter.

Alle 91 undersøgte foderblandinger med soja var fyldt med genmodificeret materiale. Mængden af GMO-soja i produkterne var i langt de fleste tilfælde meget høj - nogle med op til 100 pct. genmodificeret soja.

Den store mængde GMO-soja i det danske dyrefoder skyldes, at sojaen især importeres fra Argentina, hvor der kun dyrkes soja, som er genmodificeret.

Det har været almindeligt kendt i landbrugskredse, at ikke-økologisk dyrefoder indeholder genmodificeret soja, men det kommer bag på fødevareminister Mariann Fischer Boel (V), at tallene i den nye undersøgelse er så høje.

»Det overrasker mig, at det genmodificerede sojafoder er så udbredt i det danske landbrug, og derfor er jeg også særligt glad for den nye mærkningsordning, som snart træder i kraft,« siger Mariann Fischer Boel.

Fødevareministeren henviser til de helt nye EU-regler om mærkning af genmodificerede produkter i landbruget. EU-reglerne om GMO-mærkning træder i kraft i dag, men kommer først til at gælde fra foråret 2004.

De nye regler betyder, at alt dyrefoder med genmodificerede ingredienser skal mærkes, så landmanden kan se, om han fodrer sine dyr med GMO-soja.

»Vi har hele tiden vidst, at danske landmænd bruger genmodificeret foder, men vi er glade for de nye mærkningsregler, som kan skabe mere klarhed på området,« siger Peter Gæmelke, præsident i Landbrugsrådet.

Fødevareministeren håber de nye mærkningsregler kan skabe et marked for GMO-frit kød i Danmark. Det marked tror Peter Gæmelke dog ikke meget på. Han regner ikke med, at landmændene begynder at købe foder uden genmodificeret soja på grund af de nye regler om mærkning.

Når kødet fra dyrene, som har spist GMO-foder, ligger i supermarkedets køleboks, vil kødet ikke være GMO-mærket, og det er Forbrugerrådet utilfreds med.

»Vi mener, forbrugerne har krav på at vide, om kød stammer fra dyr, der har spist GMO-foder. Det er et stort problem, at de nye mærkningsregler ikke giver forbrugerne mulighed for at vælge genteknologien fra, når de køber kød i supermarkedet,« siger Camilla Udsen, fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

De danske forbrugere kan dog købe økologiske produkter, hvis de helt vil undgå GMO, da økologiske dyr ikke ikke må få genmodificeret foder.