Dyr dansk flytteskat

Der er skat på alt mellem himmel og jord i Danmark - selv på flytninger. Og det selv om det er til gavn for samfundet, at arbejdskraften er mobil og er villig til at flytte efter ledige job.

Læs mere
Fold sammen
En ren skat på flytninger. Det findes i Danmark - som nok det eneste sted i verden. Og skatten er høj. Faktisk er den så voldsom, at det for mange med dyre huse eller lejligheder bedre kan betale sig at bygge en eksisterende bolig om end at flytte til ny.

Det er boligejere, som har købt bolig før 2. juli 1998, der bliver ramt af flytte-skatten, hvis de skifter bolig.

Huse eller lejligheder købt før denne dato betaler nemlig »kun« 0,8 procent af den offentlige vurdering i ejendomsværdiskat. Men flytter man, stiger denne boligskat til 1,0 procent, altså med 0,2 procentpoint.

Er der tale om et hus til 2,5 millioner kroner, betyder det, at der skal betales 5.000 kr. mere i skat om året. Disse ekstra penge skal betales år efter år i al fremtid, og skatten vil muligvis stige, hvis skattestoppet afskaffes, og hvis boligpriserne fortsætter opad.

Råd til ombygning
De 5.000 kr. er så meget, at man kan optage et 30-årigt fastrentelån på 500.000 kr. for pengene og bygge sin gamle bolig om i stedet for at flytte. Man kan også skyde de 5.000 kr. ind på en ratepension og dermed få et pænt nedslag i skatten.

Der er mange muligheder, men bor man i sin bolig ti eller 20 år, bliver der med renters renter tale om et meget betydeligt beløb.

Ingen lettelser på vej
Venstres medlem af Folketingets boligudvalg Rikke Hvilshøj indrømmer, at denne skat er uheldig og hæmmende for mobiliteten på arbejdsmarkedet.

»Men vi prioriterer for tiden at få skatten på arbejde sat ned. Der er masser af skatter, vi gerne vil fjerne eller sænke, men det koster penge. Så på dette område er der ingen aktuelle planer. Men med skattestoppet er ejendomsværdiskatten så også blevet frosset fast, så folk ved, hvad de skal betale. Det er vigtigere, end om man skal betale 0,8 eller 1,0 procent,« siger Rikke Hvilshøj.