Droppede skolebænken - er nu god for 27 milliarder

Hun droppede ud af studierne som 19-årig. I dag er Elizabeth Holmes 30 år og netop landet på Forbes-listen over de 400 rigeste som USA's yngste, kvindelige milliardær.

Elizabeth Holmes droppede ud af universitetet som 19-årig, og i 2003 stiftede hun virksomheden Theranos, som har givet hende en værdi af godt 27 milliarder kroner. Den i dag kun 30-årige kvinde er nu USA's yngste, kvindelige milliardær. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som 30-årig stryger Elizabeth Holmes ind på Forbes' liste over de 400 rigeste som den yngste, kvindelige milliardær. Her ligger hun sammen med blandt andre Mark Zuckerberg, stifteren af Facebook.

Men den gode historie stopper ikke her.

Som 19-årig droppede hun ud af Standford University, hvor hun læste kemi. Hun hævede sin opsparing, som ellers var tildelt de daglige fodslag på universitetets gange, og brugte i stedet pengene på at starte sin egen virksomhed op.

Virksomheden hedder Theranos og kom til verden i 2003 - og er altså pengemaskinen, der af Forbes er værdisat til cirka 54 milliarder kroner, og som Elizabeth Holmes ejer 50 pct. af, og derfor er værd godt 27 milliarder kroner.

Hun vil ændre måden, blodprøver testes og analyseres på. En industri, der ikke er blevet ændret siden det moderne, kliniske laboratorium opstod i 60'erne. Derfor har Holmes ændret blodprøvetagningen fra en stor nål til et lille fingerprik eller en mikro-prøve, som har den gode bivirkning, at det også medvirker til lavere omkostninger.

»Det er næsten smertefrit og mindre skræmmende. Faktisk har vi gjort hele testprocessen behagelig, imødekommende og mindre skræmmende - for store og små«, står der på Theranos' hjemmeside.

»Jeg tror, at en masse unge mennesker har helt utrolige idéer og en utrolig indsigt, men nogle gange venter de, før de giver deres liv til noget,« siger hun til CNN.

»Hvad jeg gjorde, var bare at starte lidt tidligere.«

Holmes mener, at hvis man gør det nemmere med testning, vil folk blive mere tilbøjelige til at gå igennem med blodprøver og dermed hjælpe med tidligere påvisning af sygdomme - noget hun er lidenskabelig omkring.

Men lidenskaben kommer ikke helt ud af ingenting. For hendes far, Christian Holmes IV, har tilbragt det meste af sin karriere inden for det humanitære arbejde og har haft flere poster inden for USAID - den amerikanske regerings agentur, som har til formål at ende fattigdom.

»Min far arbejdede inden for katastrofehjælp, så jeg voksede op i et hus, der havde billeder af alle disse små børn fra virkelig hårde dele af verden,« siger hun til CNN.

»Jeg var helt overbevist om, at det var, hvad jeg skulle gøre. Da jeg begyndte at indse, at en virksomhed kan være et middel til at have meget direkte indflydelse over en ændring, du forsøger at gøre, begyndte jeg at tænke på, hvilket koncept kunne jeg opbygge, som kunne have indflydelse på en masse mennesker?«

Samtidig var hendes tiptipoldefar, Christian R. Holmes, en kirurg og endda født i Danmark. Han var dekan ved University of Cincinnati College of Medicine, hvor et hospital senere blev opkaldt efter ham. Hans karriere skulle eftersigende have inspireret Elizabeth Holmes til at studere medicin, men hun fandt hurtigt ud af, at hun havde en frygt for nåle. Senere har hun sagt, at frygten for nåle var en hendes motivationer for at lancere Theranos.