Drop Vista og vælg Linux

Nyeste udgave af styresystemet Linux er et værdigt alternativ til den nye Windows Vista, fortæller Novell i en ny kampagne.

Drop Vista, og brug Linux.

Det er budskabet fra IT-leverandøren Novell, som sidste sommer sendte Windows-konkurrenten SUSE Linux Enterprise Desktop på gaden. Den er blevet skræddersyet, så den i alt væsentligt kan bruges lige som Windows, og den er målrettet arbejdspladsen.

I forbindelse med Microsofts lancering af nyeste Windows-udgave, Windows Vista, i morgen har Novell åbnet et nyt netsted for at fortælle om fordelene ved at vælge SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) frem for Windows Vista.

Anbefalingen kommer, selv om de to ærkerivaler Microsoft og Novell i oktober indgik en historisk alliance om at få Windows- og Linux-verdenen til at arbejde sammen - et udtalt ønske fra begge lejre, fordi virkelighedens brug af IT er en blandet verden.

90 procent er med

Novell fremlægger på netstedet en hvidbog og fremhæver, at SLED er brugervenlig og allerede har indbygget en kontorpakke med tekstbehandling, regneark, præsentationsprogram m.m., uden at man af den grund er låst til en bestemt leverandør og skal betale høje licensomkostninger for at have programmerne.

»Med SUSE Linux Enterprise Desktop 10 får man over 90 procent af funktionaliteten i Vista og Office for mindre end 10 procent af prisen,« argumenterer Novell.

SLED-udgaven koster 50 dollars og findes delvis på dansk.

Windows anslåes at ligge på lige under 90 procent af alle skrivebordscomputere og bærbare PCer i verden, mens Linux - som efterhånden kan næsten lige så meget som Windows - hidtil mest har været brugt i »baglokalet«, altså på store servere. Flertallet af de servere, som driver Internet, er således udstyret med Linux, f.eks. hos søgetjenesten Google og Internet-boghandelen Amazon.

Linux er et meget brugt styresystem på servere på grund af sin stabilitet og driftssikkerhed. Derimod mangler det helt store gennembrud stadig i forhold til at erstatte Microsoft Windows ude på de enkelte skrivebordscomputere. Her har Linux været betragtet som for nørdet. De seneste år er brugervenligheden dog sat i højsædet, navnlig efter Novells køb af SUSE Linux i januar 2004, så funktionerne i Linux i dag minder meget om de kendte fra Windows og Apples Mac OS, hvilket skal gøre det lettere at skifte.

Linux fik således en på opleveren, da Novell sidste sommer lancerede SLED version 10 for at trænge ind på kontorerne med en samlet pakkeløsning, der kan, hvad der er brug for i dagligdagen. 3D-effekter, gennemsigtige objekter og vinduer ganske som i Microsofts Windows Vista samt mulighed for at afspille MP3-filer blev en del af SLED. 1.500 timers videooptagelse af brugeres vaner er lagt til grund for den særdeles Windows-agtige udgave.

Modsat Windows og Mac OS er Linux såkaldt open source og har dermed ingen »fabrikshemmeligheder« i programmeringen, hvilket gør det lettere for programmører at udvikle nye produkter. De to største Linux-udgaver kommer fra Novell og Red Hat. De kan hentes, bruges og kopieres frit, men man kan tilkøbe service.

Linux styrkes

To toporganisationer inden for Linux-verdenen meddelte i forrige uge, at de slår pjalterne sammen. The Open Source Development Labs (OSDL) og Free Standards Group (FSG) bliver til det fælles Linux Foundation. OSDL har Linux-skaberen, finnen Linus Torvalds, og chefarkitekten Andrew Morton ansat i sin stab.

Både chipproducenten Intel og IT-giganterne Hewlett-Packard og IBM støtter arbejdet i Linux Foundation, som derved vil øge konkurrencen med Microsoft. Den nye organisation vil fokusere på at udbrede, beskytte og standardisere Linux.