Dronning Elizabeth IIs besiddelser tjener milliarder

De kongelige besiddelser i Storbritannien skaber stort overskud. Det drypper delvist videre på dronningen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIGEL RODDIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Den britiske dronning, Elizabeth II, er ikke bare overhoved for blandt andet Storbritannien, Jamaica, Bahamas og monark af lande som Canada og Australien. Hun er også en ganske formuende kvinde, der er blevet endnu mere formuende.

De kongelige besiddelser, det såkaldte The Crown Estate, har nemlig givet et solidt overskud i 2015. Langt hovedparten går til den britiske stat, men en solid luns går til de kongelige selv.

I 2015 tjente The Crown Estate 304 millioner pund, 2,7 milliarder kroner, til staten på sine besiddelser ifølge BBC. Det er en solid stigning fra sidste års 285 millioner pund.

The Crown Estate er kongehusets besiddelser. Mens de er svundet markant ind siden Wilhelm Erobreren i 1066 overtog hele landet, er de stadig betydelige.

The Crown Estate ejer store landområder i England, Skotland og Wales. Herunder hele Regent Street i London og 144.000 hektar landbrugsland.

Dronningen ejer også Windsor Park, det store, kongelige område nær slottet Windsor.

Samtidig ejer The Crown Estate søbunden i de første 22 kilometer fra alle Storbritanniens kyster. Det har ifølge BBC indtjent 23 millioner pund i lejeindtægter fra offshore vindmølleparker.

The Crown Estate har samlet aktiver for ikke mindre end 14,4 milliarder pund, 130 milliarder kroner.

Ejerskabet over de kongelige besiddelser lå frem til 1760 hos kongen af Storbritannien.

Men de store udgifter forbundet med besiddelserne og ansvaret for at lønne statens ansatte gjorde, at de blev overdraget til en separat organisation, der formelt er ejet af kongehuset, men styres af en bestyrelse.

Den driver de store besiddelser og videregiver overskuddet til staten til at betale for dennes udgifter.

15 procent af overskuddet går dog til kongehuset. Dermed kan dronning Elizabeth se frem til en stigning i sine indtægter til 43 millioner pund næste år ifølge BBC.

Fremtiden for indtægterne vil dog afhænge af, hvad der sker i Storbritannien. Kongehusets besiddelser i Skotland vil sandsynligvis bliver inddraget af skotterne, skulle de stemme sig ud af Storbritannien oven på Storbritanniens egen udmelding af EU.

/ritzau/