Dramatisk plan skal sikre skatten i Danmark

Dramatisk skatteplan skal forhindre, at skattekassen drænes for 15 milliarder årligt. Selskabsskatten sænkes og fradragsmulighederne forringes.

Regeringen vil sænke selskabsskatten og virksomhedsskatten fra 28 til 22 procent.

Lempelserne vil spare virksomheder for omkring otte milliarder kroner. Samtidig forhøjes aktiebeskatningen og retten til fradrag for finansieringsudgifter forringes væsentligt.

Baggrunden er, at regeringen har beregnet, at Danmark hvert år vil gå glip af 15 milliarder kroner i skattekassen, hvis der ikke gøres noget.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) og skatteminister Kristian Jensen (V) præsenterede fredag de nye skatteregler, der skal dæmme op for kapitalfondes spekulationer i at flytte overskud til udlandet for at undgå skatter. De nye regler er nødvendige forklarer skatteministeren.

- Vi vil ikke acceptere, at nogle spekulerer sig til en lavere skat på bekostning af andre firmaer, siger skatteministeren og henviser til en EU-dom, der åbner for, at virksomheder kan flytte indtægter til lande med lav skat eksempelvis Irland.

- Derfor følger vi nu op med en offensiv skattepakke. Vi har set en hidtil uset aggressiv skatteplanlægning, som har kostet to milliarder kroner omregnet til årsværdi. Hvis vi ikke griber ind nu, vil det koste 15 milliarder kroner om året i tabte skatteindtægter, siger ministeren.

Han håber, at indgrebet vil kunne modvirke spekulation, så ingen fremover "selvbetjener sig til en lavere skat".

/ritzau/