Drama om Disneys topledelse

Tusindvis af aktionærer var mødt op til Disneys årlige generalforsamling i går. Der var revolution i luften. Store dele af ejerkredsen er utilfredse med koncerndirektør og bestyrelsesformand Michael Eisner og vil have ham væltet.

Læs mere
Fold sammen
PHILADELPHIA: Den grå hangar, der normalt går under betegnelsen »konferencecenter« i Philadelphia så lidt mere indbydende ud end sædvanligt i går. Lange rækker af storsmilende Mickey Mouse-figurer i allehånde fantasifulde kostumer prydede forhallen. Men en etage oppe i selve møderummet, hvor Disneys årlige generalforsamling fandt sted, var mændene med Walt Disney-moustacher, kvinderne med »I love Disney« T-shirts og alle de andre aficionados ikke særligt lystige.

Der var svolv i luften. Koncerndirektør og bestyrelsesformand Michael Eisner har brugt de seneste måneder på at forsvare sig mod et aktionæroprør, som i det værst tænkelige scenario kan koste ham jobbet. Anført af selveste grundlægger Walt Disneys nevø, Roy Disney, og hans forretningspartner Stanley Gold anklager kritikerne Eisner for at være enerådig, skræmme talentfulde folk væk, at have tabt evnen til at skabe vækst og for at gøre det hævdvundne navn billigt og plat.

Kritikerne holdt dagen inden generalforsamlingen en pressekonference under parolen »Save Disney«, hvor særligt aktive Eisner-hadere bl.a. kunne købe smæde T-shirts og andre produkter.

Også bestyrelsen er blevet kritiseret. Både Disney og Gold trak sig som bestyrelsesmedlemmer i slutningen af sidste år som konsekvens af deres protest. Og corporate governance-organisationer har ofte kritiseret Disney for at have en bestyrelse, der i for høj grad består af Eisner-venner.

Hæs stemme
Belejringen har mærket Eisner. Han har i ugevis forsøgt at overbevise aktionærer om, at han skulle genvælges til bestyrelsen, og i går var han helt hæs, da han åbnede generalforsamlingen med et stærkt forsvar for sig selv. Ifølge Eisner er der ingen problemer med hverken økonomien eller kreativiteten i det verdenskendte firma.

»Vores aktiekurs er steget med 60 pct. siden sidste generalforsamling,« sagde Eisner.

»Vi vil fortsætte med kreative fornyelser uden at sætte finanserne over styr,« sagde han.

Karakteristisk for Eisner konfronterede han sine dæmoner direkte. Både Stanley Gold og Roy Disney fik taletid på generalforsamlingen - 15 minutter hver - hvor de kunne lufte deres utilfredshed.

De lagde ikke fingrene imellem.

»Vi har en direktør, der ikke tåler kritik, som ikke kan holde på talent, og som ikke engang opflasker en efterfølger. Og vi har en bestyrelse, der lader til at være ligeglad,« sagde Stanley Gold.

Roy Disney spillede mere på følelserne.

»Disney står for noget, der er virkeligt, meningsfuldt og værdifuldt, og som ikke nemt kan aflæses i et regnskab. Vi er glædens budbringere. Vi skal tilbage til den kerne,« sagde manden med det legendariske navn.

De flere tusinde Disney-aktionærer klappede mere af kritikerne, end de havde gjort ad Eisner, og både Gold og Disney fik stående ovationer. Eisner så decideret uglad ud.

»Tak,« formåede Eisners svigtende stemme dog at få frem. Det lød nærmest sarkastisk.

»Jeg synes, at konklusionerne er fundamentalt forkerte,« sagde han ikke overraskende om Golds og Disneys indlæg.

»Disney er et navn af høj værdi, vi havde fine resultater sidste år, vi har en vældig god ledelse, og vi har en førsteklasses bestyrelse,« sagde han.

Men at dømme efter aktionærernes reaktion var de ikke alle enige med Eisner.

Hold bøtte
En kvinde med en Minnie Mouse-stemme blev ved med at afbryde Eisner, som lod til at genkende en genganger fra tidligere generalforsamlinger.

»Evelyn, Evelyn, du bliver altså nødt til at vente på, at det bliver din tur,« sagde Eisner.

På et tidspunkt råbte en mand »sæt dig ned og hold bøtte«. Det var umiddelbart ikke helt klart, hvem beskeden var henvendt til.

Da roen blev genoprettet, gik generalforsamlingen videre til at behandle spørgsmål såsom forholdene på Disneys fabrikker i Kina, men det virkede lidt tamt.

Det store drama drejede sig om, hvordan stemmeafgivningen faldt ud.

Blev Eisner - og muligvis andre bestyrelsesmedlemmer - stemt inde eller ude?

Mange havde allerede stemt pr. brev, og meningerne var delte.

»Jeg stemte for at beholde Hr. Eisner i bestyrelsen,« sagde Joe Marino fra Philadelphia.

»Han har gjort sådan et godt stykke arbejde før i tiden, og jeg synes ikke, at man skal fyres, fordi man snubler en enkelt gang.«

Ikke alle var enige i den vurdering.

Lydia Schmidt havde ikke bare været aktionær i årevis, hun havde også købt firmaets produkter og sågar arbejdet i en af dets butikker. Hun ville af med Eisner.

»Som ansat har jeg selv oplevet, hvor dårlig ledelsen af det firma er,« sagde hun til Berlingske Tidende.

»Jeg tror, at Eisner har været i stand til at mobbe bestyrelsen i årevis. Nu er det på tide med forandring.«

Resultatet af afstemningen forelå endnu ikke ved redaktionens slutning.