Draghi: Vi ser græsk økonomi som levedygtig

ECB-chef Mario Draghi kom onsdag eftermiddag med sit indspark til debatten om de græske gældsforhandlinger. Hans positive udmeldinger var tilsyneladende med til at løfte stemningen på børsen i Athen.

ECB-POLICY/
Foto: KAI PFAFFENBACH. European Central Bank (ECB) President Mario Draghi attends a news conference in Frankfurt, Germany, June 3, 2015. Draghi is set to reaffirm his commitment to quantitative easing and may call on Greece to finally agree a fresh aid deal with its creditors after the ECB left interest rates on hold as expected on Wednesday. REUTERS/Kai Pfaffenbach
Læs mere
Fold sammen

Der er mulighed for at tage en u-vending, inden Grækenland ryger ud over den økonomiske afgrund.

Det konkluderede chefen for Den Europæiske Centralbank, ECB Mario Draghi, da han mødte pressen i Frankfurt i forbindelse med onsdagens rentemøde.

»Vi ser den græske økonomi som en levedygtig økonomi, hvis de rigtige politiske beslutninger bliver taget,« sagde han.

Og politiske beslutninger er der i dén grad brug for. Forhandlingerne mellem Institutionerne (EU-kommissionen, ECB og Den Internationale Valutafond, red.) på den ene side og Grækenland på den anden side, kører i øjeblikket på højtryk. På fredag skal grækerne betale godt 300 millioner euro til IMF - penge som de ikke har i statskassen i øjeblikket.

Mario Draghi understreger, at der denne gang er brug for en aftale, der er »stærk, både i forhold til design og implementering«

»Den bør indeholde reformer, som frembringer vækst, er social ansvarlig og på samme tid skaber en makroøkonomisk ramme, der er finanspolitisk holdbar,« sagde han til pressemødet og fortsatte:

»Nogle af de ting, der er blevet diskuteret i løbet af de seneste måneder, er helt klart ikke finanspolitsk holdbare.«

Han understregede også, at der er behov for en pakke med nogle tiltag, som grækerne forpligter sig til at indføre med det samme.

»Nogle elementer i de her reformer bør være, hvad der i de forhandlingssprog bliver kaldt »prior action«. Det betyder, at nogle ting skal gøres så snart som muligt,« sagde Mario Draghi.

Til gengæld lover centralbankschefen, at en endelig hjælpepakke også vil have den nødvendige finansiering til at hjælpe grækerne hele vejen igennem en økonomisk omstilling

»Hverken Institutionerne eller de enkelte eurogruppemedlemmer ville være med til at definere et program med elementer, som ikke er tilstrækkeligt finanserede. Så finansieringen vil bestemt være der,« sagde han.

Draghis udmelding så ud til at vække tilfredshed hos investorerne. Klokken 16 onsdag lå det ledende indeks på Børsen i Athen til en stigning på 3,7 procent. Mens renten på de toneangivende 10-årige græske statsobligationer tog et markant dyk på et halvt procentpoint.