Draghi skuffer investorer

Investorerne fik en skuffende melding fra den Europæiske Centralbank, ECB, der ikke meldte om nye tiltag endnu.

Investorerne fik en skuffende melding fra den Europæiske Centralbank, ECB, der ikke meldte om nye tiltag endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver cheføkonom Jacob Graven i Sydbank i en kommentar, efter at chefen for ECB, Mario Draghi, har talt på en pressekonference ovenpå torsdagens ECB-møde, hvor banken valgte at fastholde renten.

- Mange investorer havde ellers sat næsen op efter, at Draghi og co. ville forlænge de igangværende obligationsopkøb ud over den foreløbigt planlagte slutdato i marts 2017, skriver cheføkonomen.

De manglende tiltag styrkede euroen, pressede obligationsrenterne op og sendte aktiekurserne ned.

På pressemødet meddelte Draghi, at obligationsopkøbene fortsætter mindst frem til marts 2017, og så længe det er nødvendigt, for at presse inflationen tættere på målsætningen på knap 2 pct.

Draghi slog også fast, at ECB ikke diskuterede, hvorvidt opkøbene skulle forlænges på mødet. Jacob Graven er dog overbevist om, at det kun er et spørgsmål om tid, før ECB forlænger opkøbene.

- Det vil sandsynligvis ske inden årets udgang. Hovedårsagen er, at inflationen i eurozonen stadig er alt for lav. Desuden giver det risiko for finansiel uro, hvis ECB lader tiden gå uden handling. Investorerne vil i stigende grad blive nervøse, jo tættere vi kommer på marts 2017, hvis ikke ECB annoncerer, at opkøbene fortsætter derefter, forklarer han.

BREDSIDE MOD POLITIKERNE

ECB-chefen slog desuden fast, at der er brug for stærkere tiltag fra andre end ECB for at styrke økonomien.

- Draghi kritiserede i usædvanligt skarpe vendinger, at der i alle eurolande gennemføres alt for få strukturelle reformer. Den nedslående virkelighed er, at ECB netop ved at holde renterne ekstremt lave tager presset af politikerne for at gennemføre folkeligt upopulære strukturelle reformer, uddyber Jacob Graven og tilføjer:

- Intet tyder derfor på, at politikerne snart vil handle, som Draghi desperat ønsker.